El Senat veta la reforma que beneficia presos d'ETA i la retorna al Congrés per a endarrerir-ne l'aprovació

Els vots en contra del PP, Vox i UPN han rebutjat este dilluns la polèmica llei a la cambra alta

La bancada del PP aplaudeix el veto a la reforma, amb la senadora Marimar Blanco en primer pla
La bancada del PP aplaudeix el veto a la reforma, amb la senadora Marimar Blanco en primer pla / Fernando Sánchez (Europa Press)

La reforma legal que permetrà alliberar anticipadament alguns presos d'ETA després de convalidar-los les penes ha sigut rebutjada pel Senat, tal com estava previst. Amb esta maniobra, que el PP ha pogut aconseguir este dilluns gràcies a la majoria absoluta que hi té, la tramitació parlamentària d'esta norma s'endarrerirà uns dies més perquè ara baixa de nou al Congrés.

El president del Senat, Pedro Rollán, ha anunciat este dilluns que entén esta oposició del ple —a la qual s'han afegit també els senadors de Vox i UPN— com un veto a la llei, i per això ha ordenat que torne a la cambra baixa, on ja va quedar aprovada per unanimitat el passat 18 de setembre. Inicialment, es preveia que la norma quedaria definitivament avalada este dilluns en haver superat tot el tràmit parlamentari previ, cosa que convertia en irrellevant la votació d'este dilluns al Senat. Però la maniobra de Rollán, que se sustenta en un informe dels lletrats de la cambra territorial, suposarà un retard en l'aprovació definitiva de la llei que permetrà als presos espanyols convalidar les penes que ja hagen complit en altres països de la Unió Europea, igual que ja ocorre en la resta d'estats membres.

El president del Senat ha informat d'esta interpretació sobre el veto al projecte de llei després d'anunciar el resultat de la votació, amb 148 vots en contra sumant els senadors de PP, Vox i UPN. El bloc conservador s'ha imposat per majoria absoluta als socis del govern espanyol, que han sumat 111 suports a favor i dos abstencions.

Rollán ha basat la seua postura en un informe de la secretaria general del Senat, de divendres passat, al qual ha tingut accés EFE, que addueix que un rebuig per majoria absoluta en el ple "ha de tindre l'efecte jurídic d'un veto, per haver-se acordat amb caràcter final i global amb la consegüent devolució del text al Congrés". "Ha d'entendre's que el ple del Senat ha vetat el text", ha afirmat el president de la cambra alta davant dels senadors, enarborant l'article 90.2 de la Constitució i el 106 del reglament de la cambra, després del debat d'un projecte de llei que no havia rebut esmenes ni vetos. De fet, la possibilitat de retornar el text al Congrés no s'ha esmentat en cap moment del debat previ a la votació d'este dilluns.

Encreuament d’acusacions entre el PP i el PSOE per la llei

La senadora del PP Marimar Blanco, germana del regidor del PP assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco, ha sigut l'encarregada de defendre el vot en contra en una intervenció en la qual ha demanat la dimissió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Blanco ha carregat contra el PSOE per no retirar la llei i pel que considera una “maniobra oculta i calculada” per a colar “de manera covarda i miserable una esmena per a alliberar terroristes sanguinaris”.

Per la seua banda, la senadora del PSOE, Elena Diego, ha qualificat “d'espectacle lamentable” l'actuació dels populars i ha reclamat un debat “sense insults, sense cartells i amb el màxim respecte a les regles del joc democràtic parlamentari”. Així, ha acusat el PP de col·locar a tot el país en la preocupació i en la confrontació i de crear “una realitat paral·lela” en inventar un nou relat i afirmar que han sigut enganyats.

També et pot interessar

stats