Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Com serà l'últim debat de política general de la legislatura?

Enguany el debat comença mitja hora abans i les propostes de resolució es limiten a 12.

VÍDEO | Com serà l\'últim debat de política general de la legislatura?

A les Corts hi ha dos debats que tenen una significació especial legislatura rere legislatura: el primer és el de pressupostos, en què el Consell de torn presenta els comptes que són clau per a tirar avant la seua política. El segon és el debat de política general, que té l'al·licient de ser el que obri el període de sessions després de les vacances parlamentàries d'estiu.

Enguany se n'afig un més: és l'últim de la legislatura perquè al maig que ve hi haurà eleccions autonòmiques.

La sessió s'obri a les 10:00 h amb el discurs del president Ximo Puig, que intervindrà sense limitació de temps. En acabar, hi haurà un recés de mitja hora, moment en què les síndiques i els síndics faran una valoració del discurs. A més, durant la pausa, el Consell i les direccions dels grups parlamentaris es reuniran en els despatxos contigus a l'hemicicle.

 

El ple es reprendrà amb la síndica del Grup Popular, Isabel Bonig, que té 30 minuts per a la intervenció. El president Ximo Puig li contestarà sense límit i la síndica té torns de rèpliques i contrarèpliques de 10 minuts.

En acabar Bonig, intervindran la resta de síndics amb el mateix format, per aquest orde: Estañ, de Podem; Sánchez, de Ciutadans; Ferri, de Compromís; i Mata, del Grup Socialista, amb qui conclourà la sessió. Els diputats no adscrits, que són 6 a les Corts, no hi intervenen.

Aleshores s'obrirà un termini de 30 minuts perquè els grups parlamentaris presenten les propostes de resolució. Enguany es limiten a 12, a una dotzena per grup parlamentari. Un canvi significatiu tenint en compte que en el debat del 2017 se'n van presentar més de 1.000.

Dimecres no hi haurà sessió plenària, una altra novetat introduïda en el debat d'enguany.

El debat de política general acabarà despús-demà, amb la votació de les propostes amb què instaran el Consell a seguir una política determinada o a fer alguna actuació.