Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Serafín Castellano accepta una pena de dos anys i set mesos per corrompre's pel càrtel del foc

L'exconseller del PP, per a qui Anticorrupció demanava 21 anys, ha pactat amb la Fiscalia una substancial rebaixa de pena i evitarà l'ingrés en presó. L'empresari corruptor accepta tres anys i mig de reclusió sobre una petició inicial de 25

L'exconseller Serafín Castellano (centre) a l'Audiència Nacional / Fernando Villar (EFE)

L'exconseller Serafín Castellano ha acceptat una pena de dos anys i set mesos per la seua participació en l'adjudicació irregular dels contractes d'extinció d'incendis en l'anterior etapa del PP en la Generalitat. Castellano, per a qui Anticorrupció demanava 21 anys de reclusió, evitarà l'ingrés en presó després d'una substancial rebaixa de pena a canvi de reconéixer que va lucrar-se d'una trama que, segons el relat de l'acusació pública, va obsequiar el llavors conseller amb 163.000 euros, caceres, nits d'hotel i baüls de pernil, entre altres regals. "Sí, ratifique tots els escrits", ha dit respecte a la proposta d'acord que va presentar-li diumenge el ministeri públic.

Castellano és un dels dotze acusats en la causa —hi ha setze processats— que ha arribat a acords de conformitat amb la Fiscalia; unes negociacions que van arrancar dilluns a l'Audiència Nacional i que van obligar a suspendre la vista fins a este dimarts.

El lletrat que exerceix la seua defensa ha confirmat la “conformitat total i absoluta” amb els termes del pacte. Així les coses, l'exconseller de Sanitat, Justícia i Governació —cartera durant la qual s'investigaven les irregularitats— ha assumit un any i nou mesos pels delictes de falsedat en document públic, suborn, prevaricació i malversació, així com deu mesos més pel delicte d'associació il·lícita, a més de la inhabilitació per a càrrec públic i el pagament de la responsabilitat civil.

En imatge, el banc dels acusats del càrtel del foc / À Punt NTC

Un dels empresaris corruptors, el valencià Vicent Huerta, propietari d'Avialsa T-35, ha acceptat una pena de tres anys i cinc mesos de presó després de reconéixer els fets, a canvi d'una altra rebaixa de pena molt significativa, ja que Anticorrupció li demanava inicialment 25 anys. El fiscal ha explicat que els ha aplicat les circumstàncies atenuants de confessió "tardana" i dilacions indegudes en el procediment.

Tots dos, Castellano i Huerta, ja han depositat de manera conjunta 904.000 euros per a indemnitzar a les administracions perjudicades, principalment la Generalitat. El fiscal ha recordat que el segon també ha pagat prop d'un milió més pel mateix concepte i que la resta d'acusats que han pactat la confessió ja han consignat altres 234.000 euros.

El juí continuarà avant per les persones jurídiques (les empreses implicades) i els quatre acusats que no han acceptat l'acord amb la Fiscalia: l'exgerent d'Avialsa Francisco Antonio Alandí; l'excoordinador del servei contra incendis de la Generalitat Vicente Bosca; el responsable de la Divisió Operativa de la Direcció General d'Emergències i Seguretat de la Generalitat de Catalunya Manuel Bosch; i el representant de l'empresa d'extinció Cegisa, Rubén Mariano García.

La causa és la tercera peça que investiga el càrtel del foc, una entesa d'empreses de mitjans aeris acusada d'unflar els preus a canvi de suborns, entre les quals hi havia Avialsa T-35, el hòlding del valencià Vicente Huerta.

La Generalitat va pagar a Avialsa més de 150 milions entre 2003 i 2015, dels quals el magistrat instructor del procés considera que més de 60 van ser per sobrecostos —que en algun cas arribaren a superar un 236% del valor del contracte inicial— i que la investigació judicial atribueix a revisions de preu, modificacions de contracte i pròrrogues injustificades.

La caiguda d'un pes pesant del PP

El 29 de maig del 2015, cinc dies després de les eleccions autonòmiques i municipals, la Policia Nacional detenia Castellano —llavors delegat del govern espanyol— per orde del jutjat d'instrucció 2 de Sagunt. L'exconseller estava en el punt de mira des de l'agost del 2013, quan Levante-EMV va publicar imatges de Castellano i Huerta en diverses caceres. Les fotografies evidenciaven l'amistat entre el principal contractista d'avions d'extinció d'incendis forestals de l'administració valenciana i el titular de la conselleria que gestionava els plecs del servei.

L'arrest va forçar la renúncia de Castellano, exalcalde de Benissanó (Camp de Túria) i figura clau en el PP, que des del salt a la política autonòmica havia mantingut responsabilitats en tots governs populars de la Generalitat. Anticorrupció considera que mantenia una "intensa i corrupta" relació amb Huerta, que va reportar Castellano més de 150.000 euros i diversos regals. D'acord amb l'escrit d'acusació, la trama "corrompia funcionaris i autoritats en les decisions de contractació" a través d'una "actuació sistemàtica de generació d’actituds clientelistes" en les diferents administracions. L'exdirector general de l'Interior de la Generalitat, Pedro Hidalgo, que va morir durant la instrucció, estava investigat per l'entrega d'un cotxe valorat en 46.000 euros.

El cas va botar dels jutjats valencians a l'Audiència Nacional després que la investigació trobara indicis de delicte en els contractes d'extinció de catorze empreses amb altres comunitats autònomes i països com Xile o Itàlia.

Tribunals