Així ha sigut la sessió constitutiva de les Corts Generals: jures a Espanya i ús de llengües cooficials

Les anècdotes han marcat la primera reunió dels nous diputats i diputades en aquesta legislatura

Així ha sigut la jornada a les Corts Generals / À Punt NTC

La sessió constitutiva de la XV Legislatura, que ha reunit els nous diputats en l'hemicicle per primera vegada aquest dijous per a triar els nou membres de la mesa del Congrés, s'ha desenvolupat amb normalitat, si bé ha estat marcada per les anècdotes i diversos juraments carregats de simbolisme. 

Entre les manifestacions fetes des dels escons destaca la del diputat per València, Nahuel González, que ha aprofitat el jurament del càrrec per a tindre un record amb l’actor valencià Ovidi Montllor; Alberto Ibáñez Mezquita, també diputat de Sumar per València, ha jurat “pel dret a l’habitatge digne, a respirar aire pur i a gaudir de temps lliure”; i Àgueda Micó Micó, també diputada de Sumar, ha promés “pel poble valencià, com mana la llei”.

Per la seua part, tots els diputats de Vox han jurat “per Espanya” durant el seu torn. 

Una altra de les anècdotes de la jornada ha sigut l’oblit de mencionar Teslem Sidi Hamudi, diputada per Sumar, durant la lectura dels noms dels 350 diputats. El nomenament de Sidi ha sigut simbòlicament rellevant, ja que és la primera dona d'origen sahrauí que és diputada a la cambra baixa. Després d’uns moments de confusió, la presidenta d’edat de la mesa, Cristina Narbona, ha demanat disculpes a la nova diputada i ha afirmat que ja estava corregida l’errada.

Juraments en basc i català

La decisió de la nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, de permetre usar totes les llengües cooficials en l'hemicicle a partir d'aquest mateix dijous, ha donat peu a les primeres jures en català i basc. De fet, els grups independentistes han jurat “per imperatiu legal” en les seues llengües cooficials.

Davant d'aquest fet, els grups parlamentaris de PP i Vox han demanat a Armengol que revise i, fins i tot, invalide els acataments d'alguns diputats, per emprar fórmules variades o haver sigut expressats en llengües cooficials, una cosa a la qual s'ha negat la socialista.

La nova portaveu de Vox, Pepa Millán, ha demanat la paraula per a advertir que els acataments en català, basc o gallec i que en alguns casos feien servir l'afegitó “per imperatiu legal”, posaven com a meta les repúbliques basca o catalana i no són vàlids. "Molts diputats no entenen el que estan dient, si estan atacant o acatant la Constitució", ha advertit. També la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha anunciat que el seu partit es reserva la possibilitat de dur a terme accions legals si constaten que s'ha produït una vulneració.

Després de reivindicar la seua competència exclusiva com a presidenta de la cambra, Armengol ha defensat que “totes les fórmules” emprades s’ajusten al que es preveu en l'article 4 del Reglament, en una resolució de la presidència de la cambra del 1989 i en l'última sentència del Tribunal Constitucional. “Entenc que totes les senyores i senyors diputats que han contestat a la crida han adquirit la condició de diputats i diputades”, ha resolt.

També et pot interessar

stats