Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els sindicats rebutgen el decret que crea huit macroàrees de salut

CCOO afirma que s'obri la porta a la privatització del sistema i UGT ha anunciat que valorarà prendre accions judicials

El conseller de Sanitat, en una imatge d'arxiu en les Corts / Europa Press
14 de març 2024 - 18:01

CCOO i UGT han mostrat aquest dijous la seua oposició al decret de creació de huit "macroàrees" de salut a la Comunitat Valenciana, validat aquest matí en les Corts, per "els perjudicis" que causarà tant al personal com als pacients. Aquesta mesura inclou la creació d'unes agrupacions sanitàries interdepartamentals (ASI) que, a més de contemplar desplaçaments dels professionals a més de 100 quilòmetres del seu lloc de treball, "perjudicarà la qualitat assistencial", segons els sindicats.

Les organitzacions dels treballadors han denunciat que s'haja aprovat per via d'urgència com a decret llei, publicat 48 hores després en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV). A més, no s'ha negociat en la Taula Sectorial de Sanitat, malgrat incloure canvis "substancials" en les condicions de treball, com els canvis en la progressió de grau de carrera professional i en els processos selectius a través d'un concurs de mèrits.

Els sindicats han recalcat que continuaran lluitant contra "les retallades" que provocarà aquesta legislació impulsada pel conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i han recordat que fins i tot l'advocacia de la Generalitat ha mostrat "dubtes" sobre detalls com la puntuació que s'assigna al temps treballat, el temps de permanència en el lloc o la mateixa creació de les ASI.

"Els hospitals comarcals, on falten determinats perfils professionals, es convertiran en llocs de pas, sense personal fix que es conega la seua idiosincràsia; es descapitalitzarà la Comunitat Valenciana de professionals, ja que optaran per treballar en altres territoris", han explicat.

Sobre la cobertura del personal desplaçat, el sindicat ha denunciat que "no s'ha establit com es farà perquè l'activitat assistencial en el centre d'origen no es veja perjudicada". En aquest sentit, CCOO ha assegurat que "s'obri la porta a la privatització del sistema, augmentaran les llistes d'espera en llevar professionals d'uns llocs per a cobrir altres i al final els servirà d'argument per a derivar a hospitals privats".

"La falta de negociació genera seriosos dubtes jurídics sobre el procés, que aquest sindicat valorarà per si caben accions de qualsevol mena, incloses judicials", han afegit des de la federació de Serveis Públics d'UGT.

Aquestes protestes sindicals se sumen a les que ja s'han fet amb anterioritat contra les retallades en el pla de Salut Mental o la "falsa implantació" de les jornades de 35 hores setmanals. Els representants sindicals han demanat a Mazón que "pose fi a aquest despropòsit" i cessen "les retallades" en drets laborals.