Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

La Sindicatura de Comptes reclama un mecanisme transitori davant de l'infrafinançament mentre s’aprova el nou model

L'organisme ha entregat aquest divendres a les Corts el seu informe anual de fiscalització de l'administració

Acte d'entrega de l'informe anual, aquest divendres / Les Corts

El deute de la Generalitat va créixer en 3.054,9 milions d'euros el 2021, any en què els ingressos, sense canvi en el sistema de finançament autonòmic, van registrar increments del 8,5% amb un gran pes de les transferències de l'Estat pel fons covid. La Sindicatura de Comptes ha entregat aquest divendres a les Corts el seu informe anual, en el qual considera que la Comunitat Valenciana ha de continuar exigint el resquit sobre la part del deute acumulat durant els últims anys per l'infrafinançament.

La Sindicatura insisteix en la conveniència d'un mecanisme transitori de compensació fins que s'aprove el nou model. "La Sindicatura insisteix en la conveniència d’implantar immediatament un mecanisme transitori que resolga aquest infrafinançament durant el temps que transcórrega fins que s’aprove el nou model", remarca l'informe.

El deute financer de la Generalitat va ascendir a 55.824,5 milions el 2021, dels quals el 80% (44.817,5 milions) corresponen a crèdits de l'ICO, segons arreplega l'informe de fiscalització del Compte General de la Generalitat corresponent al 2021, elaborat per la Sindicatura de Comptes, que aquest divendres han lliurat al president, Ximo Puig, al conseller d'Hisenda, Arcadi España, i al president de les Corts, Enric Morera.

Els tres síndics, Vicent Cucarella, Marcela Miró i Antonio Mira-Perceval, han entregat l'informe, format per cinc volums, que arreplega el compliment general dels principis comptables i la normativa aplicable dels comptes de la Generalitat, encara que amb algunes excepcions i deficiències.

Gran desequilibri

Quant a la situació patrimonial de la Generalitat, els comptes del 2021 mostren, com en exercicis anteriors, "un gran desequilibri", amb un patrimoni net negatiu en 37.436,9 milions, conseqüència de l'acumulació de resultats negatius per la insuficiència de recursos, que es cobreixen amb deute.

La liquidació del pressupost mostra un resultat pressupostari ajustat positiu de 718,2 milions, i un augment del deute per 3.054,9 milions. Ha tornat a augmentar el desequilibri negatiu després de la baixada del 2020 condicionada per la pandèmia, i han augmentat els ingressos un 8,5%, mentre que les despeses augmenten un 9,3% en termes nominals, si bé assenyala que l'exercici es caracteritza per les mesures contra la pandèmia i les ajudes socials i empresarials aprovades.

També et pot interessar