Milers de persones es manifesten a Barcelona contra una possible amnistia al 'procés'
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha retret al PSOE la seua absència en la marxa convocada per Societat Civil Catalana, mentre que el de Vox, Santiago Abascal, ha titllat "d'agressió a la Constitució" una futurible amnistia
Unes 50.000 persones segons la Guàrdia Urbana de Catalunya, i més de 300.000 segons l'organitzadora, Societat Civil Catalana (SCC), han participat aquest diumenge en una manifestació a Barcelona amb el lema “No en el meu nom: ni amnistia, ni autodeterminació”. L'objectiu ha sigut escenificar el rebuig a la possibilitat d’amnistiar les persones condemnades o imputades pel procés.
Ara fa sis anys, aquesta entitat ja va organitzar un acte semblant a la capital catalana en contra de la independència de Catalunya i a favor de la unitat d’Espanya. Pel que fa a l’assistència el 8 d’octubre del 2017, SCC la va xifrar en més d’un milió de persones i l’Ajuntament de Barcelona en 350.000 persones. En aquesta ocasió, Societat Civil ha xifrat els assistents en unes 300.000 persones.
La convocatòria d'enguany, però, es produeix en un context ben distint. La crida a la mobilització té lloc en el marc de les negociacions d’investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Tot i que l'organització ha volgut destacar el paper de la societat civil i ha emfasitzat que les ensenyes dels partits són sobreres, PP i Vox han tingut una nodrida presència a la mobilització.
Així, tant el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, com la plana major de la formació, han estat en el segon bloc de la marxa, reservat per a polítics a petició expressa de SCC. Feijóo ha criticat l'absència del PSOE i el PSC, als quals ha acusat d'"estar fent un negoci, i el negoci és la presidència del govern espanyol, després de perdre per set vots independentistes". Això és en clara referència al suport de Junts que necessita Pedro Sánchez per a ser investit president, i sobre el fet que la formació de Carles Puigdemont ja ha avançat que votarà sí o no, però que no s'hi abstindrà.
El president del PP de la Comunitat Valenciana i cap del Consell, Carlos Mazón, no ha assistit perquè estava presidint un acte d'homenatge a les víctimes de la covid-19 a València. Mazón ha remarcat el suport de la formació que encapçala aquesta mobilització, i ha recordat que té companys de files a la capital catalana aquesta jornada que lluiten per "una Espanya d'igualtat, on no hi ha ciutadans de primera i de segona". En aquesta línia, ha afegit que "uns pocs" no poden condicionar "una gran nació".
Sí que han pogut assistir els presidents de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno; de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, i d'Aragó, Jorge Azcón.
Pel que fa al president de Vox, Santiago Abascal, ha qualificat "d'agressió a la Constitució" i al "poble honrat" la concessió d'una eventual amnistia per part d'un possible govern format per PSOE i Sumar com a resultat de les negociacions amb els independentistes catalans per a la investidura.
El líder ultradretà ha indicat que "pararem als carrers i als tribunals el colp que es pretén donar des del Palau de la Moncloa", com ja van fer en 2017 amb "el colp d'estat perpetrat per la Generalitat colpista de Catalunya".
El vicepresident de la Generalitat i conseller de Cultura i Esport, Vicente Barrera; la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez; el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, i la presidenta de les Corts, Llanos Massó, també han estat a la marxa a títol personal.
La mobilització ha començat al migdia al passeig de Gràcia-Provença i l'encapçalen la presidenta de SCC, Elda Mata, amb la resta dels membres de la junta directiva; representants de la Fundació Joan Boscà i membres de Societat Civil Valenciana, Societat Civil Balear i Societat Civil Navarresa. Mata, que ha parlat d'una possible amnistia com a una "aberració inconstitucional", ha fet una crida als partits polítics d'àmbit espanyol perquè prioritzen "els pactes d'estat i el respecte a l'estat de dret".
Aragonès: "Una constatació del fracàs de la dreta i l'extrema dreta"
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha afirmat aquest dissabte que la manifestació en contra de l'amnistia no és més que "la constatació d'un fracàs de la dreta i l'extrema dreta" i ha denunciat el seu missatge "de venjança, de repressió i d'odi" cap a Catalunya. També, Salvador Illa, líder del PSC, ha criticat la unió de la dreta i l'extrema dreta per a "generar por i sembrar tensió i crispació" i a més ha fet menció a la diversitat de l'estat espanyol i el seu reflex en els resultats de les últimes eleccions generals. Una idea que també ha defés aquest diumenge el secretari general del PSPV, Ximo Puig, el qual ha declarat que confia que Pedro Sánchez puga aconseguir un govern que represente la realitat dels diversos pobles d'Espanya, "com arreplega la Constitució".
Antesala a una setmana marcada per l’amnistia
Aquesta mobilització té lloc just un dia abans que el candidat a la investidura, Pedro Sánchez, continue la ronda de contactes que va iniciar dimecres passat amb la reunió amb la líder de Sumar i vicepresidenta segona de l'executiu en funcions, Yolanda Díaz, amb la qual va acordar accelerar la negociació per a tancar un pacte de govern aquest mateix mes d'octubre.
La primera d'aquestes reunions serà amb Alberto Núñez Feijóo dilluns a les 17 hores en el Congrés dels Diputats. Fonts del PP han avançat que Feijóo traslladarà a Sánchez l'"absolut rebuig" al fet que "la governabilitat del país estiga condicionada a les exigències de l'independentisme i supose la ruptura de la igualtat de tots els espanyols", i li preguntarà amb qui i què negocia exactament el PSOE.
Al seu torn, Sánchez li demanarà a Feijóo que "alce el veto" a la renovació del Consell General del Poder Judicial, segons assenyalen fonts socialistes, que asseguren que aquesta és "una qüestió molt seriosa i urgent".
Dimarts, a Barcelona, Sumar presentarà una proposta per a una futura llei d'amnistia als líders del procés, que és el resultat del dictamen d'una vintena de juristes que assessoren la formació sobre l'encaixament de l'amnistia en la Constitució espanyola.
Dimecres Sánchez s’ha citat a les 13:00 hores amb el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián i divendres, últim dia de la jornada de contactes, farà el mateix a les 11:00 hores amb la portaveu de Junts per Catalunya, Míriam Nogueras.
Ambdues formacions, amb l’abstenció de la CUP, van aprovar el passat 29 de setembre una resolució al parlament de Catalunya per a condicionar la investidura de Sánchez a "que es comprometa a treballar per a fer efectives les condicions" per a tornar a celebrar un referèndum d'independència.