Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Socis de Sánchez admeten decepció amb el pla de regeneració democràtica

Han demanat incorporar més mesures, per exemple en l'àmbit de la justícia

La portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, este dilluns / Alberto Ortega ( Europa Press )

Socis parlamentaris de Pedro Sánchez com ara PNB, Bildu, Podem i BNG han expressat este dilluns de vesprada els seus dubtes i en alguns casos fins i tot la seua decepció amb el pla de regeneració democràtica a l'inici de la ronda de contactes amb el Govern, i han demanat incorporar més mesures, per exemple en l'àmbit de la justícia.

Les reserves amb el pla de regeneració plantejat dimecres passat per Pedro Sánchez continuen presents entre els socis parlamentaris del Govern a l'inici de la ronda de contactes en el Congrés amb el ministre de Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i el de Cultura, Ernest Urtasun, que entre el dilluns i el dimarts es reuniran amb tots els grups menys amb Vox.

En concret, este dilluns els dos ministres han conversat per a recaptar idees per al pla amb representants de PNB, EH Bildu, Podem i BNG, que coincideixen a valorar la disposició del Govern, encara que en general veuen insuficient les mesures ja anunciades, la majoria d'elles centrades en els mitjans de comunicació.

Una de les més crítiques ha sigut la líder de Podem, Ione Belarra, que ha declarat als mitjans estar "molt decebuda" amb la reunió. "Ens sembla impensable que es puga pensar en mesures de regeneració democràtica si s'acaba pactant (el Consell del Poder Judicial amb el PP), si s'acaba llavant-li la cara al Partit Popular, que ens ha espiat il·legalment i que està assetjant judicialment al president i a la família del president", ha dit en referència a Pedro Sánchez.

Sobre este tema, ha assenyalat que la mesura fonamental per a avançar en regeneració democràtica consisteix a trencar l'acord amb el PP per al Consell General del Poder Judicial, encara que també ha demanat la derogació de la coneguda llei mordassa i una llei de mitjans "ambiciosa" que impedisca desprestigiar mediàticament a determinades persones a través del "colpisme judicial".

També ha expressat el seu malestar el diputat del BNG, Néstor Rego, que considera que "no és justificable i és decebedor" que el PSOE haja ratificat en la trobada que mantindrà el pacte aconseguit amb el PP per a reformar el Consell del Poder Judicial, encara que ha celebrat que alguns dels seus suggeriments al pla de regeneració hagen sigut rebuts de manera positiva. "La reunió ha tingut una mica de sol i una mica d'ombra, una de freda i una de calenta", ha resumit Rego, que ha reclamat també la derogació de la llei mordassa i la de secrets oficials.

Per part seua, la portaveu d'EH Bildu en el Congrés, Mertxe Aizpurua, ha sigut més positiva en comentar que les mesures plantejades pel seu grup han tingut una "bona receptivitat" per part del Govern, encara que no ha volgut concretar on hi ha hagut sintonia en este sentit.

Aizpurua ha avisat que un pacte entre el PSOE i el PP no permet avançar en regeneració democràtica i ha incidit en la necessitat d'abordar l'assumpte amb una "visió àmplia i conjunta sobre tots els àmbits de la vida política".

El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, no ha comparegut davant els mitjans després de la reunió, però fonts del seu grup han assenyalat que tindran una actitud constructiva per a concretar mesures, al mateix temps que han insistit en la necessitat d'incloure en el pla de regeneració la reforma de la llei de secrets oficials impulsada pels nacionalistes bascos.