Soler sobre l'oficina per a captar fons europeus: "No és un luxe asiàtic"
El conseller d'Hisenda ha defensat l'oficina Nova Generació de la UE en les Corts.
El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha defensat que l'oficina Nova Generació de la Unió Europea, creada per a captar fons europeus per a la recuperació de la crisi generada per la pandèmia, "no és un luxe asiàtic", sinó "una necessitat". En la seua compareixença en les Corts valencianes, a petició del PP, per a informar sobre aquesta oficina anunciada a l'agost pel president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que l'organisme ja està en funcionament, amb l'objectiu d'estar preparats per a accedir al màxim de fons europeus possible.
Des de l'oposició han criticat la falta de concreció del conseller sobre els treballs de l'oficina i els projectes a desenvolupar, així com la falta de gestió del Consell i del govern espanyol en aquesta crisi, i les mentides i la confusió respecte als recursos que arribaran d'Europa.
Soler ha defensat la necessitat d'aquesta oficina, perquè hi participen tots els sectors que han d'acudir als fons europeus, i ha assegurat que aquests fons sol els aconseguiran aquells que "vagen amb projectes sòlids" i la solidesa, ha afegit, "no s'improvisa", sinó que "es treballa i es guanya, i en això estem". "És fonamental que no esperem a conéixer el detall concret del pla europeu per a començar a treballar", ha afirmat, i ha reconegut la impossibilitat d'oferir major concreció perquè "fins i tot no s'han fixat les regles del joc", per la qual cosa treballen amb "aproximacions, suposicions i previsions".
Soler ha recordat que Europa ha posat a l'abast de totes les regions un fons de reconstrucció per un import de fins a 750.000 euros per a afrontar els efectes economicosanitaris i socials que està produint la pandèmia, i ha assegurat que Espanya serà el segon país que més fons reba, per darrere d'Itàlia. En aquest sentit, ha dit que en coordinació amb els sectors productius de la Comunitat Valenciana és necessari dissenyar el nombre més gran de projectes possibles, alineant-los als objectius marcats per Unió Europea de digitalització, sostenibilitat, lluita contra el canvi climàtic i resiliència.
Ha assenyalat que perquè els fons europeus produïsquen l'objectiu desitjat és fonamental que el gruix de les actuacions i de la despesa efectiva es concentre entre 2021 i 2023, la qual cosa els "obliga a ser molt àgils i eficaços".
14 grans projectes tractors
El titular d'Hisenda també ha detallat durant la seua intervenció l'evolució del disseny de l'Estratègia Valenciana per a la Recuperació, que proposa una primera selecció de 14 grans projectes tractors, que suposaran inversions entorn de 12.000 milions.
Els projectes identificats són la digitalització dels serveis públics i del teixit productiu, el reforç de la resiliència, el pla Recuperatur CV centrat en el turisme, la gestió eficient dels recursos hídrics, la despoblació i la preservació de la biodiversitat. També l'energia sostenible, l'arquitectura bioclimàtica i sostenibilitat energètica, les infraestructures per a la competitivitat i la transició ecològica, l'educació i oportunitats per a joves, la cura de persones, la igualtat de gènere en la societat, l'economia digital i l'avanç del coneixement.
El diputat de PP Felipe Carrasco ha acusat el Consell de confondre, mentir i improvisar amb aquesta qüestió; des de Ciutadans, José Antonio Martínez ha criticat "els balls de xifres" i la falta de concreció, i David García, de Vox, ha demanat "menys quiosquets" i saber què costarà als valencians l'ajuda europea.
Soler ha reconegut que les xifres són canviants perquè "encara no s'han fixat les regles del joc", i ha atribuït la afecció més gran de la crisi a la Comunitat i a Espanya al fet que els seus sectors productius dominants són "més sensibles al cicle econòmic".