Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

Estos són els cinc nou eurodiputats valencians que ens deixa el 9J

A Esteban González Pons (PP), l'únic que repeteix, se li uneixen Leire Pajín i Sandra Gómez (PSPV), Vicent Marzà (Compromís) i Diego Solier (SALF) en esta legislatura

Façana del Parlament Europeu (arxiu) / Europa Press

Les eleccions europees d'este 9 de juny engrosseixen la quota de veus valencianes al Parlament d'Estrasburg, on en esta legislatura hi haurà cinc eurodiputats procedents de la Comunitat Valenciana, dos més que en l'anterior. Fins a quatre partits han obtingut representació per a posicionar els seus candidats entre els 61 escons espanyols que passaran a integrar el poder legislatiu de la Unió Europea. Són tres homes i dos dones del PP, PSPV, Compromís-Sumar i S'Ha Acabat La Festa (SALF), la formació de l'agitador ultra Alvise Pérez.

Dels cinc, el popular Esteban González-Pons és l'únic que repeteix l'acta a Europa. Número quatre en la candidatura del PP que encapçala la catalana Dolors Montserrat, González-Pons és el més veterà a Brussel·les, on porta ja deu anys, i afronta la tercera legislatura com a europarlamentari. Històric del PP, ha sigut conseller de Cultura, Educació i Esports, de Relacions Institucionals i d'Obres Públiques amb Francisco Camps com a president de la Generalitat. També ha ocupat diferents càrrecs en l'àmbit orgànic, com el de vicepresident del PP a Europa o diferents vicesecretaries generals del partit a Espanya.

Esteban González Pons presenta la campanya del PP per al 9J / Agències

Els 22 escons obtinguts pel PP a tot Espanya no han sigut suficients perquè l'altra candidata en les llistes dissenyades per Génova, Marián Cano, tinga plaça a Estrasburg. Tot i això, no pot descartar-se encara la presència futura de qui és actualment presidenta de l'Associació Valenciana d'Empresaris del Calcer (Avecal) al Parlament Europeu perquè la legislatura durarà cinc anys i fins aleshores hi ha temps perquè córrega la llista si algun eurodiputat se'n va per a assumir altres llocs de responsabilitat.

Les socialistes Leire Pajín i Sandra Gómez posen el rostre femení a la quota valenciana al Parlament Europeu i mantenen inalterable el pes del PSPV en esta cambra, ja que substituiran els eurodiputats Immaculada Rodríguez Piñero i Domènec Ruiz Devesa. Nascuda a Sant Sebastià, però criada a Benidorm, Pajín torna a primera línia política deu anys després de retirar-se de la mà de la candidatura liderada per Teresa Ribera, on ocupava l'octau lloc. Va ser ministra de Sanitat durant el govern de Zapatero, des d'on va impulsar la llei antitabac, i va exercir càrrecs com a secretària d'organització del PSOE i vicesecretària del PSPV.

Leire Pajín en una entrevista en 'No tenim trellat' / À Punt NTC

També ha tret escó, el catorzé, l'exvicealcaldessa de València amb els governs de la Nau i el Rialto i actual portaveu del PSPV en l'Ajuntament de la ciutat, Sandra Gómez. És llicenciada en Dret i ADE i va entrar com a regidora al consistori en les eleccions del 2015, on estava a càrrec de la Regidoria d'Urbanisme i Envelliment Actiu.

Sandra Gómez / À Punt NTC

El quart eurodiputat valencià és l'exconseller d'Educació amb el Botànic, Vicent Marzà. Actualment és representant autonòmic de Compromís a les Corts, on és portaveu adjunt, i ara suposa la tornada de la coalició valencianista a l'Eurocambra huit anys després. Marzà, nascut a Castelló de la Plana, és mestre d'anglés i francés i des del govern valencià va impulsar la llei de plurilingüisme que ara PP i Vox substituiran per la de llibertat educativa. Recentment, va guanyar-li les primàries a l'exeurodiputat Jordi Sebastià (2014-2019) i va aconseguir col·locar-se en el tercer lloc en la candidatura confederal de Sumar, el projecte polític liderat per Yolanda Díaz, després d'unes negociacions molt intenses que s'obriren de cara a les eleccions generals del 23J.

Vicent Marzà, en una entrevista en 'Les notícies del matí'

La sorpresa més gran la dona el quint eurodiputat valencià, que serà Diego Solier. Per ara un nom desconegut per a la ciutadania, va en la llista de SALF i és la mà dreta d'Alvise Pérez. La irrupció d'esta nova força d'extrema dreta espanyola, que no té cap estructura orgànica ni implantació, però sí una allau de seguidors en les xarxes socials, és la gran novetat d'estes eleccions. Entra al Parlament Europeu amb tres escons i quasi el mateix suport que Compromís-Sumar.

Fora de l'Eurocambra es queda, però, l'actual coordinadora general de Podem a la Comunitat Valenciana, María Teresa Pérez. Exportaveu estatal de la formació, exdiputada al Congrés per Alacant i exdirectora general de Joventut en el govern espanyol, concorria en el quint lloc de la llista de Podem, que finalment ha obtingut dos seients.

Eleccions europees 2024

També et pot interessar