SOS Desapareguts demana a Mazón que dimitisca i declare al jutjat, durant una reunió al Palau de la Generalitat
La trobada, que no constava en l’agenda pública del cap del Consell, s'ha allargat més de dos hores
El president de l’Associació SOS Desapareguts, Joaquín Amills, que representa familiars de 70 de les 228 persones mortes en la dana del 29 d'octubre, ha demanat este dijous al president de la Generalitat, Carlos Mazón, la dimissió "com a màxim responsable" en la gestió de la barrancada. Ho ha fet esta vesprada, en una reunió amb el cap del Consell convocada al Palau de la Generalitat, que s'ha allargat més de dos hores, i en la qual Mazón s’ha referit al 29 d'octubre com “la tempesta perfecta”, on "tot va fallar".
La trobada estava prevista a les 18:00 hores, però Amills, acompanyat d'una altra representant de l'associació, arribava al Palau pocs minuts després de les 17:30 hores. “Li hem traslladat el dolor i la ràbia de cada familiar, i el desig que assumisca la seua responsabilitat: dimitir com a president, declarar al jutjat de Catarroja de manera voluntària i que demane perdó”, ha explicat Amills als mitjans de comunicació a l’eixida de la trobada, passades les 20:20 hores. Mazón s'ha acomiadat d'ell des del pati del Palau, però no ha eixit a atendre la premsa.
“El màxim responsable és el president de la Generalitat, però s'hauran de depurar responsabilitats fins a arribar al president de la nació”, ha afegit el representant de les víctimes, que ha explicat com per als afectats, “es va fallar abans, durant i després”. “El que ha succeït devia ser previsible”, ha afirmat.
“Hem traslladat tot el que pensàvem, però ell no ha dit res”, ha explicat Amills, que a les preguntes dels periodistes ha reconegut que Mazón “no ha concretat com assumirà les responsabilitats”.
Qüestionat pel fet que no hi haja acudit cap familiar de les víctimes a les quals representa a la reunió, Amills ha explicat que "la invitació de la Generalitat era només per a SOS Desapareguts". Ha apuntat que "si un familiar em demana que l’acompanye a expressar la seua opinió a la Generalitat, jo amb molt de gust ho faré, però crec que han de fer-ho lliurement".
Mazón facilita a SOS Desapareguts el telèfon d’una persona “de confiança”
En este sentit, segons ha informat Amills als mitjans, Carlos Mazón li ha facilitat el telèfon d’una persona que no pertany a l’equip de govern, però que actuarà com un enllaç, “per a atendre les famílies de manera directa, una porta oberta que no podem desaprofitar”, ha apuntat. Si bé no ha aclarit la identitat d'esta persona, Amills ha apuntat que es tractaria d'una persona "de la meua confiança, que ja coneixia per l'associació de desapareguts, i que va pertànyer al cos de la Guàrdia Civil".
A més, des de l'associació han retret a la resta d'administracions públiques que no els hagen citat per a expressar com se senten o en quines condicions es troben les víctimes. "Tant de bo altres administracions ens convidaren a exposar el que pensem, ningú ho ha fet, ni del Ministeri de l’Interior ni del Govern d’Espanya”, ha dit.
SOS Desapareguts, personat en la causa que investiga la gestió de la dana
El 17 de març, el president de l’Associació, Joaquín Amills, es va personar de manera telemàtica com a acusació particular en representació directa dels familiars dels desapareguts en la causa que investiga la gestió de la barrancada en el jutjat d'instrucció número 3 de Catarroja. En fer-ho a escala particular, el jutjat no li ha requerit fiança, com sí que ocorre amb les acusacions populars (entre les quals estan l'Associació de Damnificats per la Dana Horta Sud, el PSPV, Podem, Vox i Acció Cultural del País Valencià).
Esta ha sigut la tercera trobada de Mazón amb alguns afectats de la dana, sense que cap haja constat en l'agenda oficial. La primera va tindre lloc de manera improvisada el 20 de març, quasi cinc mesos després de la riuada. Un grup de persones s’havien concentrat per a protestar a la porta del Palau de la Generalitat. En aquell moment, Mazón va parlar amb ells uns instants, si bé les associacions de víctimes es van desmarcar de la trobada.
La segona trobada va ser el 26 de març, en què els mitjans van enregistrar l’eixida del Palau de la Generalitat d’una família de Massanassa. Un d’ells va salvar diverses persones arrossegades per l’aigua. Aquell mateix dia, unes hores després, el cap del Consell es va comprometre a les Corts a continuar rebent els damnificats.
El president de la Generalitat ha al·legat que no comunica públicament quan veu les víctimes “per a no instrumentalitzar-les”. Esta reunió ha coincidit en el mateix dia que continuen les declaracions de les dèsset famílies de les víctimes de la dana, citades a declarar esta setmana a la Ciutat de la Justícia.