Sumar anuncia un “preacord” per a les eleccions gallegues amb Podem i Esquerra Unida

Yolanda Díaz ha destacat que la seua formació és la “clau necessària” per a aconseguir el canvi en la Xunta

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, presenta Marta Lois como a candidata a la presidència de la Xunta de Galícia
La líder de Sumar, Yolanda Díaz, presenta Marta Lois como a candidata a la presidència de la Xunta de Galícia / Lavandeira jr (Efe)

La comissió promotora de Sumar Galícia ha tancat aquest dimecres un “preacord” per a una coalició electoral amb Podem i Esquerra Unida, segons ha avançat el portaveu de la formació, Paulo Carlos, durant l'acte de presentació de Marta Lois com a candidata a la Xunta en les eleccions del 18 de febrer.

Aquest anunci ha sigut després de mesos de negociació i d'una ruptura durant bastants setmanes, ja que les converses es paralitzaren després que els cinc diputats de Podem en el Congrés trencaren relacions la coalició que lidera Yolanda Díaz i s’integraren en el Grup Mixt.

No obstant això, Podem i Esquerra Unida a Galícia sempre han advocat per separar les qüestions estatals de la situació en la comunitat de cara a arrabassar la Xunta de Galícia al Partit Popular. Amb tot, ara seran les direccions dels dos partits les que hauran de ratificar el preacord que ha anunciat Sumar.

La líder de Sumar Galícia, Yolanda Díaz, s'ha desplaçat a Santiago de Compostel·la per a donar suport a Marta Lois com a candidata, i ha fet valdre el seu perfil i la confiança que té en ella, motiu pel qual també la va triar per a ser la portaveu del grup al Congrés.

“Marta Lois és el diàleg, l'afecte, la grandíssima intel·ligència i va ser capaç de liderar un grup que aglutina moltíssimes forces”, però que ara “torna a la seua terra”, ha proclamat la vicepresidenta segona del Govern. Díaz ha reclamat el suport per a Sumar i ha incidit en el fet que la seua formació és la “clau necessària” per a aconseguir el canvi en la Xunta de Galícia.

El coordinador de Podem Galícia, Borja San Ramón, ha anunciat que, amb la consulta als inscrits de la formació morada en què es voten dues llistes per a primàries, també se sotmetrà a consulta la proposta per a signar una coalició amb Sumar Galícia, a la qual podran accedir íntegrament de manera transparent.

El líder de la formació morada, que té el beneplàcit de la direcció estatal per a fer aquesta consulta, ha confirmat en un vídeo en les xarxes socials també aquests avanços amb la formació de Yolanda Díaz, que aquest dimecres s'ha desplaçat a Galícia per a presentar la candidatura a les eleccions gallegues del 18 de febrer.

Podem Galícia va activar el passat cap de setmana el procés per a elegir candidats a les autonòmiques, quasi al mateix temps en què es van descongelar els contactes i després que la ruptura del grup en el Congrés suposà una paralització de les converses amb la formació morada a Galícia, encara que no a Euskadi.

També et pot interessar

stats