Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Sumar demana perdó pel comportament d'Errejón: "Tenim l'obligació d'assumir responsabilitats"

La plataforma admet errades en els mecanismes de "prevenció i detecció" dins de l'organització i anuncia mesures per a evitar que es repetisquen situacions d'assetjament i violència sexual, però descarta dimissions

Andrades i Urtasun, este dissabte en la roda de premsa posterior a la comissió executiva de Sumar / Sergio Pérez (EFE)
À Punt NTC @apuntnoticies
26 d'octubre 2024 - 12:50 Actualitzat: 27 d'octubre 2024 - 08:42

La direcció de Sumar ha comparegut este dissabte en roda de premsa per a demanar perdó i anunciar les mesures acordades per l'executiva després de la dimissió dijous del ja exdiputat i exportaveu parlamentari Íñigo Errejón, denunciat per agressió sexual. L'escàndol va esclatar arran de la publicació en xarxes socials de diversos testimonis de dones anònimes que l'acusaren de comportaments masclistes en l'àmbit privat i, de moment ja hi ha una primera denúncia en els jutjats de l'actriu Elisa Mouliaá.

L'endemà que Més Madrid expulsara la diputada i ex cap de gabinet d'Errejón Loreto Arenillas per presumptament haver encobert estos comportaments, la confluència de partits fins ara liderada per Yolanda Díaz s'ha disculpat amb les víctimes i a la ciutadania. "Tenim l'obligació d'assumir responsabilitats", ha afirmat el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun. El també ministre de Cultura ha admés en la compareixença que "és evident que els mecanismes de prevenció i detecció" dins de l'organització "han fallat" i ha deixat clar que l'executiva durà a terme "les actuacions necessàries" per a evitar que tornen a ocórrer situacions semblants, però ha evitat parlar de cap dimissió per estes errades.

Durant la roda de premsa, en què han comparegut també la secretària d'Organització de Sumar, Lara Hernández; la de Comunicació, Elizabeth Duval; i la de Feminismes, Amanda Andrades, Urtasun ha volgut traslladar a les dones que han patit violència o assetjament sexual per part d'Errejón "un missatge molt clar de suport" i ha dit que la plataforma es posa a disposició de totes en les decisions que decidisquen adoptar. A més, ha reiterat que la direcció de Sumar va actuar "amb celeritat" des del primer moment que va assabentar-se dels fets, exigint al seu exportaveu parlamentari —que va ser un dels principals fundadors de Més Madrid— que abandonara tots els càrrecs quan ell va reconéixer estos comportaments. En cas d'haver tingut abans la informació coneguda estos dies, l'haurien destituït "molt abans" ha sostingut. "Totes les informacions que s'estan coneixent al llarg d'esta setmana són devastadores, per a la societat i per a nosaltres" ha lamentat el ministre, que ha admés que dins de Sumar són conscients que s'ha trencat la confiança ciutadana en el projecte polític que representen.

Per a tractar de reconstruir ponts i reparar el mal fet, l'executiva de la formació ha decidit adoptar una bateria de mesures que ha enumerat la secretària de Feminismes. Així, s'habilitaran mecanismes de suport i acompanyament a les víctimes i es posaran en marxa protocols de prevenció i abordatge de situacions d'assetjament i violència sexual, així com de comportaments masclistes, LGTBI-fòbics, racistes o discriminatoris. El moviment, a més, continuarà amb el procediment intern per a esclarir "qualsevol fet contrari" als valors feministes que encarna, i desenvoluparà un programa formatiu sobre violències masclistes i sexual que serà obligatori per a totes aquelles persones que formen part dels òrgans directius de Sumar o que ocupen un càrrec públic en representació de la plataforma. "El nostre compromís amb el feminisme és ferm i clar, i el rebuig a totes les violències masclistes en qualsevol de les formes és total i absolut" ha assegurat Andrades, que ha presentat totes estes iniciatives com "el començament d'un camí de reparació" en què l'organització, sòcia del PSOE en el govern espanyol, ha de tindre "un paper clau".

El terratrémol pel cas Errejón va començar amb la difusió dimarts d'un missatge anònim en xarxes per la periodista Cristina Fallarás, que denunciava que "un polític molt conegut de Madrid" era un "maltractador psicològic" i un "autèntic monstre". Este testimoni no al·ludia explícitament a Errejón, però la cúpula de la coalició dirigida per Yolanda Díaz va donar per fet que es referien a ell. A mesura que han passat els dies s'han anat destapant més casos, la majoria sense nom, fins que dijous l'actriu Elisa Mouliaá va fer un pas avant per a ser la primera a portar l'actuació de l'exdiputat a la justícia, acusant-lo d'agressió sexual. Es dona la circumstància que Instagram ha suspés temporalment este dissabte el compte de Fallarás perquè "no compleix les normes comunitàries", tot i que l'ha reactivat hores després.

Cas Errejón

També et pot interessar