Sumar comença a definir el seu espai a la Comunitat Valenciana en una reunió a Alacant
Tots els grups que han participat en la trobada coincideixen en la voluntat d'unir forces per a implementar polítiques progressistes
Els agents que van donar suport a la candidatura de Sumar a Alacant per a les eleccions generals s'han reunit hui amb l'objectiu de consolidar la branca valenciana del moviment impulsat per Yolanda Díaz. Representants i simpatitzants de Sumar, Compromís, Esquerra Unida, els Verds i Podem s'han trobat per a fer balanç de l'acord de govern pactat amb el Partit Socialista i per a organitzar futures estratègies.
El diputat per Alacant Txema Guijarro ha declarat als micròfons d'À Punt que l'aposta de Sumar és "generar un espai que vaja creixent de la mà d'organitzacions disposades a eixamplar l'espai per la via programàtica". Guijarro parla d'establir "una sèrie de programes de pautes mínimes" que marquen l'agenda valenciana amb perspectiva progressista a Madrid. A més, afig que de moment Sumar, tot i que tinga molts objectius encara per complir, "es pot dir que ha complit l'objectiu principal, que era sostindre aquest govern".
La voluntat d'aquesta trobada rau en la màxima que defén que la unió fa la força. Totes les veus presents es mostren disposades a participar en una entesa que faça front a la dreta i les polítiques neoliberals. Però en les últimes setmanes Sumar ha viscut algun entrebanc com l'eixida de Podem del grup unitari al Congrés o la insistència de Compromís de superposar la seua marca al territori valencià. Un protagonisme que també reclamen altres forces participants com Esquerra Unida. "Volem formar part de la constitució d'aquest espai de l'esquerra transformadora, on puguem dir el que hem de dir, com una altra formació important", ha declarat Manolo Copé, regidor a Alacant per EU-Podem.
Així, Sumar busca trobar un espai que connecte amb l'electorat a l'esquerra del PSOE. En paraules de Pasqual Mollà, fundador d'Iniciativa, un dels tres partits que conformen Compromís, "caminar cap a un nacionalisme molt identitari al País Valencià no acaba de representar una gran part dels sectors progressistes, però tampoc acaba de representar-los un partit socialista que no arriba a ser prou atrevit per a anar canviant les coses". Una definició que s'haurà d'assentar amb la mirada posada en les eleccions europees, que és la pròxima convocatòria electoral en l'horitzó.