Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Sumar estudia denunciar Podem davant el Pacte contra el transfuguisme

L'acord parlamentari, de pes simbòlic, però sense rang normatiu ni recorregut jurídic si no hi ha suborn, considera traïdoria abandonar el cos polític (partit o coalició) amb què s'ha concorregut a unes eleccions

El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun / Gustavo Valiente Herrero (Europa Press)

La discrepància entre Sumar i Podem podria acabar en denúncia davant el Pacte antitransfuguisme, després de la decisió de la formació morada d'abandonar la plataforma de Yolanda Díaz i integrar-se en el Grup Mixt. El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha advertit que la formació està estudiant portar els cinc diputats del partit que lidera Ione Belarra a la comissió parlamentària sobre transfuguisme, en aplicació del pacte que la majoria de la cambra, inclosa Podem, ha signat. "El transfuguisme no pot ser premiat", ha manifestat Urtasun qui, no obstant això, ha declinat qualificar específicament de trànsfugues els excompanys. Tampoc ha demanat als cinc diputats que retornen l'acta, insistint que són ells els que han de prendre aquestes decisions.

L'acord entre Podem i Sumar per a les eleccions del 23 de juliol estipulava que les dues organitzacions formarien un únic grup parlamentari. El transfuguisme no figura en els estatuts de la plataforma de Yolanda Díaz i tampoc no ha transcendit cap reglament intern que contemple com abordar aquesta situació.

El transfuguisme, una "traïdoria" sense recorregut jurídic

El Pacte antitransfuguisme, que està vigent des de 1998 i va ser actualitzat el 2020 amb la firma de Podem, és un compromís sense rang normatiu en què, bàsicament, els partits assumeixen la voluntat d'impedir aquesta pràctica i el risc de ser assenyalats per la resta si l'apliquen. L'acord considera trànsfuga “als i les representants locals, autonòmics i estatals que, traint al subjecte polític (partits polítics, coalicions o agrupacions d'electors) que els i les va presentar a les corresponents eleccions, hagen abandonat el mateix, hagen sigut expulsats o s'aparten del criteri fixat pels seus òrgans competents”. Aquesta consideració de transfuguisme s'estén a la possibilitat de canviar de partit dins una mateixa coalició electoral, sense abandonar aquesta.

Des de Podem, s'ha argumentat que la marxa al Grup Mixt respon a la voluntat de tindre un espai polític propi, que consideren que li nega Sumar, però no amb un acte de transfuguisme, on sí que situen la ruptura individual de l'ex diputada morada Meri Pita el març de 2022, quan va integrar-se en el grup Mixt, segons va explicar fa dies Isa Serra.

"Rebutgem rotundament de ple les afirmacions de Sumar sobre això i passem pàgina", ha afirmat el portaveu de Podem, Pablo Fernández, en roda de premsa després de conéixer-se la intenció de Sumar. Fernández ha desestimat així que els diputats de Podem puguen qualificar-se com a trànsfugues i que hagen de deixar l'acta, perquè suposa, segons fonts de la formació, una decisió presa des del partit i no atén la voluntat d'una persona a títol individual.

El recorregut jurídic del transfuguisme és incert, llevat dels casos en què es demostra la mediació de promesa o premi, que se situarien en l'àmbit del suborn. L'article 67 de Constitució espanyola estipula que els diputats "no estaran lligats per mandat imperatiu", la qual cosa implica que no estan subjectes a disciplina parlamentària.

Eleccions 23J

També et pot interessar