Sumar exigeix millores socials per a la investidura de Sánchez: "Encara no tenen els nostres vots"

El BNG veu desgana en els socialistes i creu que especulen ja amb la repetició electoral

El portaveu de Sumar Ernest Urtasun
El portaveu de Sumar Ernest Urtasun / Gustavo Valiente Herrero (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'octubre 2023 - 14:47 Actualitzat: 02 d'octubre 2023 - 20:28

La segona ronda de consultes per a designar candidat a la investidura, després del fracàs de l'opció del popular Alberto Núñez Feijóo, s'ha iniciat carregada de demandes i retrets al PSOE. Sumar ha advertit als socialistes que encara no tenen assegurats els seus 31 vots i els ha instat a negociar un paquet de millores socials a canvi: avançar en la reducció de jornada laboral, pujada del salari mínim interprofessional, control del preu del lloguer i un nou model de finançament autonòmic.

El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha destacat els avanços amb els socialistes en les negociacions sobre l'eix territorial, cap a un projecte plurinacional de país, però ha alertat de matèries “embossades” en el “carril social” que amenacen l'acord. No obstant això, ha matisat que la formació no es planteja la repetició electoral. Urtasun ha demanat ambició i garanties en el programa del possible govern de progrés, perquè siga capaç de superar una legislatura completa. En la cartera de demandes situa també la necessitat d'avanços cap a una reforma fiscal més progressiva, el control sobre els habitatges turístics i la fiscalització d'alguns marges empresarials, que considera “absolutament disparats”.

Hores després de les declaracions d’Urtasun, la líder de Sumar i vicepresidenta segona del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, s’ha reunit amb Felip VI a la Zarzuela i li ha traslladat la voluntat de conformar un executiu progressista presidit per Sánchez, però també li ha dit que continuen negociant amb el PSOE i que estan "encara lluny" d'arribar a un acord.

En una compareixença als mitjans al Congrés, Díaz ha insistit que és clau aconseguir un acord "ambiciós" i que el paper del seu partit en el nou govern, si es conforma, és continuar "guanyant drets" per als espanyols. Amb tot, ha garantit que treballarà amb tota la "discreció, responsabilitat, altura de mires i molt diàleg" perquè l’acord tire avant. "Treballarem per a complir amb el mandat ciutadà, però hui en dia no hi ha acord. Estem lluny del govern progressista", ha reiterat.

Divendres, en paral·lel a la segona votació a la investidura de Feijóo, el Parlament de Catalunya va aprovar amb els vots de Junts i ERC una resolució que condiciona el suport a la presidència de Pedro Sánchez al fet “que es comprometa a treballar per a fer efectives les condicions” per a celebrar un referèndum d'independència. El suport de les dues formacions nacionalistes al Congrés (14 diputats) és essencial perquè Sánchez puga reeditar la condició de president d'Espanya.

El PNB manté la incògnita sobre el seu suport  

El portaveu del PNB en el Congrés, Aitor Esteban, ha traslladat aquest dilluns al rei la posició del seu partit davant el nou intent d'investidura d'un president del Govern, però a diferència de la resta de dirigents polítics que s'entrevisten amb Felip VI, no ha comparegut en una roda de premsa posterior per a informar els mitjans. 

El PNB s'ha limitat a fer públic un comunicat en el qual dona compte de la reunió i especifica que s'ha prolongat per espai de quaranta minuts. Sánchez aspira a comptar amb els vots dels cinc diputats del PNB per a la seua investidura, i Esteban ha vingut comentant que no té sentit precisar ara el que pot ocórrer en una negociació amb els socialistes fins a conéixer què ocorre en les converses amb Junts.

El BNG creu que el PSOE vol repetir eleccions

Les sensacions en el BNG respecte d'un govern progressista no són bones. La portaveu nacional, Ana Pontón, s'ha confessat preocupada per l'actitud del PSOE, perquè considera que no està demostrant “massa interés a negociar” i creu que estan considerant la “possibilitat de noves eleccions”.

La representant del BNG ha reconegut que els socialistes no els han sol·licitat cap “reunió oficial” per a aconseguir el suport, més enllà de contactes informals, i ha advertit els socialistes que no regalaran el vot. La líder nacionalista ha explicat que els gallecs tenen la “màxima disposició al diàleg”, però sota la premissa que “els vots cal guanyar-los” i que, en el cas del BNG, exigiran compromisos amb Galícia.

La dirigent ha lamentat que ara mateix el PSOE sembla que vol forçar els terminis per a arribar a un debat d'investidura “sense acords”, una actitud que interpreta com el possible intent de “justificar una nova convocatòria electoral“”.

UPN certifica el "no" a Sánchez

Per la repetició dels comicis aposta Unió del Poble Navarrés (UPN) que aquest dilluns ha estrenat la ronda de contactes amb rei, en què ha ratificat el "no" a la candidatura de Pedro Sánchez. El líder de la formació, Pedro Esparza, considera que les noves eleccions serien l'opció “menys roïna” per a Espanya, pels riscos que interpreta de l'acord amb les formacions nacionalistes.

“Ací no val tot i la llei ha de ser per a tots. Si es planteja una amnistia o similar no tinc cap dubte que acabarà judicialitzant l'assumpte i veurem què és el que opina la justícia espanyola”, ha advertit sobre les negociacions amb els nacionalistes catalans. També s'ha mostrat preocupat per les hipotètiques cessions a Bildu, ja que creu que els bascos volen annexionar-se Navarra i proclamar després la independència.

CC deixa obert fer costat a Sánchez malgrat l'amnistia 

La diputada de Coalició Canària (CC), Cristina Valido, ha deixat obert el suport de la seua formació a una investidura de Sánchez, malgrat estar sobre la taula una possible llei d'amnistia, si compleix en la seua integritat amb l'agenda canària. Valido ha assenyalat que la conversa amb el rei ha sigut "breu", perquè "no hi ha novetat" sobre possibles trobades, reunions o negociacions amb el PSOE i ha deixat clar que l'objectiu de la seua formació serà beneficiar al poble canari.

"Nosaltres estem ací per a solucionar els problemes dels canaris i aquest és l'objectiu primer pel qual els canaris ens voten", ha dit, després d'afirmar que a CC no li agrada una llei d'amnistia, però que hauran de valorar si pesa més o menys que les transferències pendents. "Haurem de decidir si podem plantejar-nos un suport, encara que se'ns diga que això porta implícit el camí A", ha recalcat.

Abascal demana la il·legalització dels partits independentistes 

El president de Vox, Santiago Abascal, s'ha mostrat disposat a encapçalar una "mobilització permanent" per a il·legalitzar els partits independentistes, ja que considera que és l'única alternativa perquè no s'ataque "la unitat d'Espanya" i ha tornat a reiterar que una llei d'amnistia és cometre un acte de "corrupció".

"Un polític amnistiant un altre polític a canvi dels seus vots per a mantindre's en el poder comet un acte de corrupció", ha incidit després de reunir-se amb el rei al Palau de la Zarzuela i transmetre-li el "no rotund" de Vox a una futura investidura de Sánchez. 

També et pot interessar

stats