Sumar presenta una PNL perquè els fills de migrants en situació irregular puguen accedir a beques d'estudi

El grup parlamentari plurinacional demana l'accés al certificat del NIE per a tots els menors d'edat, independentment de la situació administrativa dels seus progenitors

Un xiquet entra en classe en l'inici del curs escolar en una imatge d'arxiu
Un xiquet entra en classe en l'inici del curs escolar en una imatge d'arxiu / Efe

Sumar ha presentat una proposició no de llei (PNL) al Congrés perquè els fills de migrants en situació irregular puguen accedir a beques, ajudes a l'estudi, formació en pràctiques i altres activitats extracurriculars obligatòries, en igualtat amb la resta de l'alumnat.

El text insta el govern estatal a "col·laborar amb les administracions educatives i d'altres àmbits" per a eliminar les "barreres administratives". A més, demanen "garantir, mitjançant les modificacions normatives oportunes, l'accés al certificat del NIE a tots els menors d'edat, independentment de la situació administrativa dels seus progenitors".

Citen l'informe "Créixer sense papers a Espanya", de la fundació PerCausa i Save the Children, per a destacar que el 2021 hi havia 147.000 xiquets i xiquetes menors de 19 anys en situació irregular a Espanya. La meitat tenien menys de 10 anys i al voltant de 55.000 eren menors de 5 anys. A la xifra caldria sumar 2.375 menors arribats el 2022 i els 5.151 arribats el passat 2023, segons dades del Ministeri de l'Interior.

Tal com indiquen des del grup parlamentari, el procés per a l'escolarització d'un menor en situació regular és "summament senzill" perquè "només" requereix emplenar un formulari i presentar-lo o bé telemàticament o bé de manera presencial.

No obstant això, adverteixen que no ho és per als menors en situació irregular, ja que "l'absència d'un permís de residència i d'un Número d'Identitat d'Estranger (NIE) pot impedir-ne l'accés a exàmens oficials, certificacions o ajudes públiques i beques", tal com avisa l'informe citat adés.

A tall d'exemples d'estes barreres, assenyalen que "no es pot reclamar l'emissió del títol de l'Educació Secundària Obligatòria, en algunes comunitats autònomes s'impedeix la matriculació en Batxillerat si no s'aporta un NIE, es dificulta participar en el sistema d'educació no obligatòria a causa dels requisits de documentació en la inscripció, o el menor no pot completar els estudis oficials perquè no pot realitzar les pràctiques o altres activitats extracurriculars obligatòries per a completar el curs".

Tot això, segons avisen, dificulta al seu torn "el ple desenvolupament social del menor, que es veu privat de la participació en excursions o intercanvis educatius per tindre restringida la seua llibertat de moviment". A més, indiquen que els impediments per a accedir al sistema de beques i ajudes, incloent-hi aquelles relatives als llibres escolars, l'accés a internet o l'educació infantil signifiquen "un llast per a l'aprenentatge".

També et pot interessar

stats