El Suprem admet a tràmit el recurs del Consell perquè Sánchez convoque les comunitats autònomes

L'executiu argumenta que l’òrgan ha de convocar-se dues vegades a l'any o quan ho sol·liciten almenys deu d'ells, però no se celebra des de març del 2022

La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu
La façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra (Europa Press)

El Tribunal Suprem ha admés a tràmit el recurs contenciós administratiu interposat pel govern valencià contra "la inactivitat" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la convocatòria de la conferència de presidents autonòmics. En la diligència de l’alt tribunal per la qual s'admet a tràmit este recurs, a la qual ha tingut accés EFE, el Suprem estableix un termini improrrogable de vint dies perquè el Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts remeta l'expedient administratiu corresponent.

El ple del govern valencià va autoritzar el passat 2 d'agost a l'Advocacia de la Generalitat a presentar este recurs, que l'executiu que presideix Carlos Mazón justifica en el fet que la conferència de presidents autonòmics ha de celebrar-se dues vegades a l'any o quan ho sol·liciten almenys deu d'ells, però no ha sigut així.

L'última vegada que Sánchez va convocar una reunió de la Conferència de Presidents autonòmics va ser el 13 de març del 2022, amb motiu de l'erupció del volcà de la Palma, malgrat que tant el novembre del 2023 com l'abril del 2024 més d'una desena de responsables autonòmics —tretze presidents en la primera data i catorze en la segona— van sol·licitar que se celebrara.

El Consell considera que Pedro Sánchez "incompleix la normativa" perquè no ha convocat l’òrgan, i per això va iniciar accions legals en el Tribunal Suprem perquè el president de l’executiu espanyol convoque als presidents autonòmics.

Mazón va sol·licitar el 24 de novembre del 2023, mitjançant escrit conjunt signat per tretze presidents autonòmics, la convocatòria immediata per a tractar sobre la llavors proposició de llei d'amnistia. El 24 d'abril del 2024 va enviar un nou escrit, esta vegada signat per catorze presidents autonòmics, al·ludint a la necessitat de parlar també sobre el model de finançament autonòmic.

El Consell va considerar quan va acordar la presentació d'este recurs contenciós administratiu que hi ha diverses qüestions que han de tractar-se en el si de la conferència de presidents, perquè al costat de les anteriors és necessari debatre sobre polítiques públiques d'aigua, d'habitatge o de política migratòria.

També et pot interessar

stats