El Tribunal Suprem no aplica l'amnistia a Puigdemont: manté la malversació i l’orde d'arrest

Els magistrats que van jutjar el procés també han rebutjat amnistiar la malversació a Oriol Junqueras i a la resta de condemnats pel referèndum de l'1 d’octubre

Puigdemont, en el tancament de la campanya electoral de Junts per a les eleccions europees a Colliure, França
Puigdemont, en el tancament de la campanya electoral de Junts per a les eleccions europees a Cotlliure, França / David Borrat (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de juliol 2024 - 13:05 Actualitzat: 01 de juliol 2024 - 21:24

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha rebutjat perdonar el delicte de malversació que atribueix a l’expresident català Carles Puigdemont i ha acordat mantindre vigent l’orde nacional de detenció que pesa contra ell. 

Els magistrats que van jutjar el procés en el Tribunal Suprem (TS) també han rebutjat este dilluns amnistiar la malversació a l'exvicepresident del govern català Oriol Junqueras i a la resta de condemnats pel referèndum de l'1 d’octubre. 

La sala penal ha adoptat esta decisió després d'estudiar els informes de les acusacions (Fiscalia, Advocacia de l'Estat i Vox) i de les defenses sobre l'aplicabilitat de l'amnistia als diferents fets que s'atribueixen a Junqueras i als exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa.

La dirigent d'ERC Marta Rovira és de moment una de les principals beneficiades de la llei d'amnistia, després que Llarena ha retirat la seua orde nacional de detenció pel procés, si bé encara falta saber si la norma esborrarà el delicte de terrorisme que li imputen per la relació amb Tsunami Democràtic. El magistrat del Tribunal Suprem creu que el delicte de desobediència pel qual està processada Rovira entra "en l'àmbit d'aplicació" de la norma.

ERC presentarà un incident de nul·litat i un recurs d'empara

Poc després, ERC ha anunciat que presentarà un incident de nul·litat i un recurs d'empara davant de la resolució del tribunal. En un comunicat, els republicans han titlat de molt greu el posicionament que ha fet públic el Tribunal Suprem i han assegurat que és un “intent clar de saltar-se la llei d'amnistia”.

La vicesecretària general de Drets, Llibertats i Lluita antirepressiva d'ERC, Marta Vilaret, ha valorat que el que està fent el TS “ja no és reinterpretar la llei, reinterpretar la malversació, reinterpretar l'enriquiment, sinó intentar derogar i no aplicar una llei vigent”. Vilaret ha dit que, abans de la resolució d'este dilluns, el partit sabia que en alguns casos l'aplicació de l'amnistia seria difícil perquè “hi ha tribunals que no apliquen la llei, sinó que fan política”.

També et pot interessar

stats