El Suprem avala l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos
El govern espanyol vol exhumar-lo "com més prompte millor" per a allunyar-lo de la convocatòria electoral del 10N.
El Tribunal Suprem ha avalat per unanimitat aquest dimarts l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos, que seran traslladades al cementeri d’El Pardo-Mingorrubio en contra del desig de la família d'enterrar-lo en la cripta de la catedral de l’Almudena. "Es farà com més prompte millor", segons ha dit la vicepresidenta del govern central Carmen Calvo, i per allunya-lo de la convocatòria electoral del 10N. El Vaticà ja ha avançat que no s'oposarà a la decisió del Suprem.
La secció quarta de la sala contenciosa administravia ha desestimat el recurs interposat per la família del dictador contra l'acord del Consell de Ministres del 15 de març que fixava per al 10 de juny l'exhumació, paralitzada pel Tribunal Suprem fins que hi haguera sentència. El contingut de la sentència es donarà a conéixer en els pròxims dies.
Es dona la circumstància que la decisió sobre una de les grans promeses de la legislatura de Pedro Sánchez coincideix amb la dissolució de les Corts i el decret de convocatòria d'eleccions. Així, el govern espanyol farà pública la data definitiva de l'exhumació de les restes en plena precampanya de les eleccions del 10 de novembre.
En rebutjar el recurs dels nets del dictador, que només acceptaven traslladar les restes de Franco a l’Almudena, el Suprem dona suport a l'executiu, que va acordar enterrar les restes al cementeri d’El Pardo-Mingorrubio per qüestions de seguretat.
En la catedral madrilenya, Carmen Franco va comprar el 1987 una sepultura a perpetuïtat amb espai per a diversos cossos, i no han proposat cap altra alternativa.
El Suprem dona llum verda a un projecte estrela de Sánchez
La resolució judicial coincideix amb el dia de la dissolució de les Corts i del decret de convocatòria d'eleccions, és a dir, que en plena precampanya per a les eleccions generals del 10 de novembre, el Suprem dona llum verda a un dels projectes estrela de Sánchez.
Ara bé, l'exhumació de Franco s'enfronta a un últim obstacle judicial a curt termini. El titular del jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid, José Yusty Basterreche, va suspendre provisionalment la llicència d'obres de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial per a alçar la llosa de la tomba de Francisco Franco en la basílica del Valle de los Caídos.
Mesura cautelar pel perill que suposava moure la llosa de 2.000 quilos
Yusty, a qui l'Advocacia de l'Estat va tractar de recusar sense èxit fa mesos per publicar en 2007 un article contra la llei de memòria històrica, va atendre al febrer la mesura cautelaríssima que sol·licitava un particular en una demanda contra l'informe municipal de l'Ajuntament per considerar que alçar la llosa de 2.000 quilos de pes podia posar en perill els operaris.
A més, com no es va facilitar la sentència del Suprem, es desconeix si els magistrats faran alguna referència en el seu contingut al procediment d’El Escorial, l'últim fre per a executar l'exhumació.
Tot això sense comptar amb el fet que l'advocat de la família ja ha anunciat que esgotaran "tots els recursos" possibles "fins al final" per a evitar que el govern espanyol decidisca on vol soterrar el dictador. Per això, recorreran al Tribunal Constitucional pel veto a inhumar Franco en l’Almudena, si bé això no implica retardar l'execució de la sentència del Suprem.
I si el tribunal de garanties avala el Suprem, l’última via que els queda és acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).
El que també queda pendent de resoldre són els recursos plantejats per la comunitat benedictina del Valle de los Caídos, la Fundació Francisco Franco i l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos.