El Suprem buida de contingut l’Oficina de Drets Lingüístics del valencià
Desestima el recurs de la Generalitat i dona la raó a l'alt tribunal valencià per no defendre els drets dels castellanoparlants
El Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de la Generalitat contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que anul·lava una dotzena d'articles del decret del Consell de novembre de 2017 que regula la creació i el funcionament de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL).
En aquella sentència la secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJCV estimava favorablement un recurs del Partit Popular de la Comunitat Valenciana i de l'Associació per a la Defensa del Castellà, que entenia que l'oficina naixia amb la pretensió de defendre "només els drets dels valencianoparlants a expressar-se en valencià", i deixava "desemparades" les persones castellanoparlants.
El Suprem torna a donar la raó al PP i a l'Associació per a la Defensa del Castellà i confirma la suspensió dels articles (del 4 al 14 i el 16), que corresponen a la regulació de les reclamacions i suggeriments, amb tres arguments. D'una banda, entén que les accions de l'ODL han de considerar-se com a actes administratius de ple dret, i, per tant, necessiten un procediment i un mecanisme de control i garanties que no s'arreplega en el decret, sobre el qual adverteix que no preveu la possibilitat de recurs a les valoracions i decisions de l'oficina sobre els conflictes lingüístics. Per això considera que la regulació actual "trenca el mandat constitucional de sotmetiment dels poders públics al principi de seguretat jurídica".
En segon lloc, el tribunal avala el risc de vulneració del dret fonamental a la intimitat que advertia el TSJCV durant el procés d'obtenció d'informació dels expedients I manifesta sorpresa perquè la Generalitat no haja al·legat contra aquesta consideració en el recurs de cassació. Finalment, desestima l'argument d'un possible atac al marc de competències valencià protegit en l'Estatut d'Autonomia, ja que entén que la sentència no el qüestiona.
Trenzano: "És un pas enrere en els drets dels valencianoparlants"
En una primera valoració, el director general de Política Lingüístic, Rubén Trenzano, ha manifestat el seu rebuig a la decisió de l'alt tribunal. "L'acatem, però no podem compartir la sentència. Suposa un pas enrere en els drets dels valencianoparlants i des de la Generalitat seguirem buscant fórmules per a garantir que els valencians i les valencianes no tinguen vulnerats els seus drets lingüístics", ha explicat.
Trenzano ha matisat que la decisió judicial no afecta el funcionament ordinari de l'ODL, que manté "intacta l'estructura de política lingüística i totes les funcions", sinó només el procediment "per a tramitar i resoldre les queixes", sobre el qual es buscaran altres fórmules.
No s'ha volgut pronunciar, de moment i fins a tindre'n coneixement "en profunditat" la vicepresidenta, Mónica Oltra, a qui la notícia ha sorprés enmig de la roda de premsa posterior al ple del Consell.