Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

El Suprem obri investigació contra el fiscal general de l'Estat per revelació de secrets en el cas del nóvio d'Ayuso

És la primera vegada que el cap del ministeri públic d'Espanya està imputat en una causa judicial i García Ortiz avisa que seguirà en el càrrec perquè "és el més prudent"

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en un acte el setembre / Carlos Castro (Europa Press)
À Punt NTC @apuntnoticies
16 d'octubre 2024 - 10:02 Actualitzat: 16 d'octubre 2024 - 11:24

El Tribunal Suprem (TS) ha acordat per unanimitat obrir una investigació al fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per un suposat delicte de revelació de secrets del qual l'acusa la parella de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Es tracta d'una mesura inèdita, ja que és la primera vegada que s'imputa el cap del ministeri públic a Espanya.

La tinenta fiscal del Suprem, María Ángeles Sánchez-Conde, es va mostrar en contra que l'alt tribunal investigara el seu superior en entendre que els fets no eren "constitutius de delicte", per la qual cosa va demanar "arxivar les actuacions". No obstant això, el Suprem difereix del criteri de la Fiscalia després d'haver estudiat l'exposició raonada que va elevar en juliol el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) després de rebre la querella que el nóvio d'Ayuso, l'empresari Alberto González Amador, va presentar contra García Ortiz per suposada revelació de secrets.

En concret, González Amador ha portat als tribunals la difusió d'una nota informativa en la qual la Fiscalia de Madrid donava compte de l'encreuament de correus electrònics entre el seu advocat i el fiscal Julián Salto pel suposat frau fiscal pel qual té una investigació oberta. En estos escrits, l'empresari admetia els delictes. García Ortiz va assumir la responsabilitat última d'este comunicat. El TSJM va considerar que la publicació del comunicat no es corresponia amb la "finalitat al·legada que apunta el Ministeri Fiscal" —desmentir una informació falsa—, perquè, a parer seu, "a banda d'excedir en el contingut al que apareix divulgat en la premsa, suposa la divulgació de dades i informació que no pot revelar-se a tercers".

La Fiscalia, en canvi, va defensar que "donar a conéixer la cronologia dels fets i dels correus electrònics era especialment necessari per al Ministeri Fiscal, ja que en alterar diversos mitjans de comunicació l'orde temporal es pretenia confondre l'opinió pública variant radicalment el paper de la Fiscalia tant en les diligències d'investigació com en la relació amb la representació de l'investigat González Amador". El ministeri públic va insistir que "cap extrem dels continguts en la nota informativa" era "desconegut" quan es va fer pública. "Això permet afirmar que ens trobem davant d'una conducta innòcua, mancada d'antijuridicitat material, donada la nul·la lesivitat", va al·legar.

García Ortiz no dimitirà

Poc després de fer-se pública la imputació, el fiscal general de l'Estat, ha avisat que seguirà de moment al capdavant de la institució. "En el convenciment que la continuïtat en el càrrec és el menys onerós i més prudent per a la institució a mitjà i llarg termini, i que sense embuts reforça la independència de la Fiscalia espanyola, anuncie la meua intenció de continuar exercint les responsabilitats com a fiscal general de l'Estat", ha dit en un comunicat. En este escrit també ha admés ser "conscient de la repercussió pública de la notícia" sobre l'obertura d'una causa penal en contra ell i que té en compte que això afectarà els fiscals del país, per la qual cosa ha convocat per a este dijous la Junta de Fiscals de sala i al Consell Fiscal "a fi de fer-los partícips de la decisió de continuar, proporcionar les explicacions oportunes i escoltar el que tinguen a bé manifestar els integrants de tots dos òrgans".