Tamames: "Han convertit la moció en un míting, estem una altra vegada en les dues Espanyes"
El candidat de Vox en la moció de censura contra Pedro Sánchez nega que haja sigut "ociosa" com diu el PP i acusa els grups parlamentaris de "buscar la divisió"
El candidat a la presidència del govern espanyol en la moció de censura de Vox, Ramón Tamames, ha lamentat aquest dimecres que el debat parlamentari haja acabat convertit "en un míting preparatori de les eleccions del 28 de maig". "No m'esperava un míting com aquest en la pàtria de la sobirania nacional", ha dit en el seu torn de rèplica final a les intervencions dels grups parlamentaris, que ha optat per contestar totes juntes.
El veterà professor, economista i exdiputat del Partit Comunista Espanyol (PCE), ha sigut crític amb la majoria dels discursos dels partits polítics. Sense renunciar al to pausat i seré, ha mostrat la seua decepció amb el que ha definit com "una exacerbació de les capacitats de poder criticar, però dirigint-se al pitjor de cada cosa, atacant principis fonamentals de la convivència i creant una situació d'amic-enemic". "Hem acabat en les dues Espanyes una altra vegada, no les de Goya simplement, pitjors que les del 36 fins i tot", ha denunciat.
No m'esperava un míting com aquest en la pàtria de la sobirania nacional
Així, ha acusat els grups de la cambra baixa d'haver "buscat la divisió" i la separació i els ha advertit que "això no és correcte", en considerar que "un Parlament està també per a parlar de coses importants".
En el torn final de paraula, Tamames ha agraït Vox per l'oportunitat que li han donat de ser el candidat que ha encapçalat la moció de censura, i ha assenyalat que la sessió serà "inesborrable" en la seua memòria. I ha negat que, com ha defensat el PP, haja sigut una iniciativa "ociosa". "Aquesta moció de censura pot haver sigut qualsevol cosa menys ociosa. No hem perdut el temps", ha assegurat l'expolític, que ha tornat a alertar de la "preocupant situació" que, a parer seu, viu la política espanyola. Segons ho veu ell, tot el govern de Pedro Sánchez s'ha contagiat del que ha anomenat "síndrome de la Moncloa": "Pensen que ho estan fent molt bé", els ha retret, per a convidar-los a fer un passeig pel carrer de tant en tant.
Seguidament, ha passat a respondre, una per una, les intervencions dels portaveus, que ha dit haver escoltat "amb molta atenció" i amb moltes de les quals ha dit "no poder coincidir". D'aquesta manera, ha reconegut "punts interessants" en algunes contribucions dels partits minoritaris, però s'ha mostrat especialment crític amb els discursos dels independentistes bascos i catalans. Al diputat de Compromís, Joan Baldoví, l'ha mamprés específicament per "parlar alt": "No per parlar alt es té més raó, s'arriba als crits", ha amonestat el valencià, a qui ha recordat que el Parlament és "una casa per a parlar, no per a escridassar". I sobre el portaveu socialista, Patxi López, ha reconegut haver sentit preocupació perquè l'ha vist "massa excitat". De fet, ha bromejat amb donar-li una pastilla per a evitar que infartara en la intervenció. "Li recomane més tranquil·litat", li ha dit, ja més seriós, després de queixar-se per les formes en què li ha parlat.