Entre menys un i zero graus durant 16 dies: Així hauran d'arribar a Europa les taronges de països tercers

El sector citrícola valencià celebra la mesura, que endurirà els requisits per a la importació de taronges

Els efectes del tractament en fred / À Punt NTC

El sector citrícola valencià celebra que la Unió Europea endurisca els requisits per a l'importació de taronges. Una mesura que tindrà conseqüències positives tant des del punt de vista sanitari, com econòmic. S'acaba, diuen, la "competència deslleial" de taronges com la sud-africana.

La Unió Europea exigirà que les taronges de països tercers, com ara Sud-àfrica, arriben a Europa en contenidors nevera. Per una banda s'evitaran plagues com ara la falsa arna o la taca negra, que posen en perill els nostres cítrics.

Però hi ha una altra conseqüència econòmica: fins ara, la taronja sud-africana arribava a Europa amb menors exigències sanitàries a través dels ports dels Països Baixos o Bèlgica. Això ha significat una arribada massiva que ha trastocat el mercat. Ara, per a evitar les plagues, les taronges hauran d'arribar en contenidors refrigerats, entre menys un i zero graus de temperatura durant almenys setze dies. Això assegura la desaparició de la plaga, que es comprovarà al port d'arribada.

En conseqüència, per a les taronges sud-africanes serà més car arribar a Europa. Es calcula un sobrecost de 5 o 6 cèntims per quilo. Els productors d'aquell país preveuen una caiguda de les exportacions fins al 70%. Els exportadors valencians, que mantenen els controls sanitaris pagant fins al doble per quilo, esperen que açò signifique el final de la competència deslleial de la taronja africana.

La mesura només s'aplicarà a les taronges. Per això el camp valencià vol que s'amplie també a mandarines, llimes i pomelos.

També et pot interessar

stats