El TC rectifica i estableix que l'estat d'alarma era suficient per a restringir drets en pandèmia
La cort de garanties s'esmena aprofitant l'estudi d'un recurs de Vox contra la llei gallega de salut
El Tribunal Constitucional (TC) ha corregit este dimarts la doctrina que va fixar fa tres anys, quan va sentenciar les mesures adoptades durant la pandèmia del coronavirus. Ara, ha establit que l'estat d'alarma declarat el març del 2020 va ser suficient per a acordar les restriccions de drets fonamentals que es van establir aleshores.
El TC ha efectuat este gir radical en un recurs de Vox contra la llei de salut de Galícia 8/2021, que estableix la possibilitat d'adoptar una sèrie de "mesures preventives" en contextos de crisis sanitàries, com ara l'aïllament de persones malaltes, l'aïllament domiciliari, l'internament en centre hospitalari o l'obligació de vacunar-se.
Segons ha informat el Constitucional en un comunicat, els magistrats han descartat que les mesures introduïdes "constituïsquen supòsits de suspensió dels drets fonamentals reservats a la declaració de l'estat d'excepció o l'estat de setge, tal com sostenien les parts recurrents".
Fonts consultades indiquen que s'ha corregit la sentència del 2021 del TC, que exigia declarar l'estat d'excepció per a restringir drets fonamentals perquè considera que, sempre que es faça amb proporcionalitat, l'estat d'alarma permet estes restriccions.
La nova doctrina implica que l'estat d'excepció "només procedeix en alteracions greus de l'ordre públic", mentre que l'estat d'alarma és per a "crisis sanitàries i catàstrofes naturals". El fet que fins ara el TC exigira l'estat d'excepció per a estes restriccions limitava excessivament les possibilitats de resposta de l'Estat en crisis sanitàries i catàstrofes naturals.
Canvi "encobert"
Este canvi de doctrina "encobert", com el qualifiquen, és precisament el motiu pel qual els cinc magistrats que conformen el denominat bloc conservador han anunciat un vot particular concurrent.
Si bé estan d'acord quant a la llei de salut de Galícia, no coincideixen amb la majoria progressista —de set magistrats— en esta nova doctrina.
En relació amb la llei gallega, el TC ha estimat parcialment el recurs presentat per Vox i ha anul·lat les "mesures preventives" introduïdes per la norma autonòmica indicant que, en restringir drets fonamentals, només es poden regular per les Corts Generals mitjançant llei orgànica.