Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

Teresa Ribera serà la vicepresidenta executiva de Transició Neta, Justa i Competitiva en la Comissió Europea

La fins ara ministra dirigirà els treballs per a “encarrilar” Europa cap als objectius del Pacte Verd i “descarbonitzar i industrialitzar” l'economia al mateix temps

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
17 de setembre 2024 - 10:49 Actualitzat: 17 de setembre 2024 - 12:06

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha sigut nominada vicepresidenta executiva per a la Transició Neta, Justa i Competitiva en la nova Comissió Europea, segons ha informat este dimarts la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula Von der Leyen.

La seua responsabilitat serà "guiar el treball per a assegurar que Europa està en el camí correcte" per a complir amb les metes climàtiques i "descarbonizar i industrialitzar" l'economia europea alhora.

La mandatària europea ha afegit que Ribera també es farà càrrec de la cartera de Competència. Així, la seua faena consistirà a vigilar les grans tecnològiques i assegurar que s'apliquen les noves regles europees de serveis i mercats digitals, mentre que en matèria de transició ecològica i social el principal repte serà reconciliar les ambicions climàtiques del Pacte Verd Europeu amb les reivindicacions del sector agroramader.

L'alemanya ha revelat les responsabilitats de l'actual vicepresidenta tercera del govern d'Espanya en roda de premsa a Estrasburg (França), després de comparéixer a porta tancada davant de la conferència de presidents de grups i la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola. Els integrants hauran de ser confirmats, un a un, per l'Eurocambra i, després, en conjunt en sessió plenària.

Ribera està cridada a ser la peça forta dels socialistes europeus en una Comissió escorada a la dreta després d'atorgar-li Von der Leyen un dels llocs més influents de l'executiu comunitari. La fins ara ministra va ser la candidata del PSOE en les eleccions al Parlament Europeu d’enguany i va renunciar a l'acta que va aconseguir per la decisió del govern espanyol de presentar-la per a ocupar un lloc en la nova cambra europea.

El seu compromís contra l'energia nuclear i els combustibles fòssils l'han marcada durant els més de sis anys al capdavant del departament, que la converteix en una de les poques ministres que s'ha mantingut en la seua cartera des del primer executiu de Pedro Sánchez.

Entre les mesures més destacades del seu mandat destaquen les rebaixes d'impostos en els rebuts de la llum i el gas, l'ampliació del bo social o els descomptes en els carburants, així com l'"excepció ibèrica". Es tracta d'un mecanisme que va decaure el mes de desembre passat i que va permetre Espanya i Portugal limitar el preu del gas utilitzat per a produir electricitat per a evitar que els màxims aconseguits en els mercats majoristes es traslladaren al consumidor.

Sánchez remarca la "major quota d'influència" a Europa

Les reaccions no s'han fet esperar a les xarxes socals. Entre elles, la del president del govern, Pedro Sánchez, que ha afirmat que amb el nomenament de Teresa Ribera com a primera vicepresidenta executiva de la Comissió Europea, Espanya aconsegueix "la major quota d'influència que ha tingut mai a Brussel·les".