Teresa Ribera: "El Tajo-Segura és una infraestructura essencial que mantindrem adaptada al nou context"

La ministra ha reconegut que la gestió de l'aigua és un "desafiament" que Alacant coneix, però assegura que els reptes del passat no són comparables als quals ens enfrontem

Ribera, aquest dilluns, a Alacant
Ribera, aquest dilluns, a Alacant / À Punt NTC

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha deixat clar aquest dijous a Alacant que la full de ruta 2022-2027 del transvasament Tajo-Segura està adaptada als nous escenaris climàtics i pensant en les necessitats de les dues parts. "El transvasament Tajo-Segura és una infraestructura essencial que mantindrem en una gestió adaptada al nou context", ha remarcat. Ribera ha insistit que el transvasament ha d'adaptar-se a l'escenari actual i preveure els futurs.

Durant la seua intervenció, ha assegurat que els volums anuals d'aigua transvassada seran semblants, però els mensuals seran inferiors. També ha insistit a defensar que se seguirà treballant en solucions i inversions en infraestructures per a garantir la viabilitat en aquesta zona. I ha expressat el compromís del govern i el seu propi al pla del Consell per al Baix Segura.

Ribera, que ha participat en una jornada a Casa Mediterrani, ha contextualitzat aquestes afirmacions en el marc del canvi climàtic, un repte actual, no futur. Un escenari, ha dit, que portarà una reducció dels recursos hídrics, un increment de la temperatura i del risc de grans incendis. La ministra ha defensat que cal tindre una visió de conjunt i, en detall, ha insistit que caldrà vetlar pels usos sostenibles de l'aigua, millorar la qualitat de les aigües, en superfície o subterrànies i "serà clau" evitar males pràctiques. A Espanya un 40% de les aigües superficials i el 45% de les subterrànies estan en "no bon estat", segons la terminologia europea. També ha afegit que al nostre país es troben algunes de les conques hidrogràfiques amb més estrés hídric de la Unió Europea. La conferència ha comptat amb un nodrit auditori de polítics, entre ells el president valencià, Ximo Puig, i de la patronal CEV i de nombrosos representants del món empresarial alacantí.

Ribera ha reconegut que la gestió de l'aigua és un "desafiament" que a Alacant ja coneixen, però ha agregat que els reptes del passat no són comparables als quals ens enfrontem. A més, ha detallat les inversions previstes durant els pròxims anys en matèria hídrica. I entre altres, ha mencionat que a partir de 2022 estan previstos 310 milions per al Vinalopó, la dessaladora de Torrevella o la conducció Xúquer-Vinalopó.

També et pot interessar

stats