Testimonis asseguren que la mediació d'Olivas en la venda de participacions del parc eòlic era innecessària

L'exdirector general de la CAM nega que es concedira un préstec amb condicions especials a Zaplana i defén l'entrada com a directiu del seu assessor, Francisco Grau

L'expresident de la Generalitat i de Bancaja, José Luis Olivas
L'expresident de la Generalitat i de Bancaixa, José Luis Olivas / À Punt NTC

L'expresident de la Generalitat José Luis Olivas ha centrat uns minuts l'atenció del cas Erial i l'ha desplaçat del principal encausat, l'excap del Consell Eduardo Zaplana. Persegueix a Olivas una transferència de 580.000 de Sedesa (després anomenada Asedes Capital), societat de la família Cotino, beneficiària d'una de les adjudicacions del parc eòlic sota sospita, que es completaren quan presidia el Consell, en substitució de Zaplana. El cas està jutjat i sentenciat en un altre procés, en què es va decretar que Olivas va simular el pagament com uns serveis d'assessorament als Cotino amb una facturació falsa, per la qual cosa se'l va condemnar a any i mig de presó. Però eixos diners s'han projectat cap al cas Erial. La Fiscalia Anticorrupció sosté que corresponen a un suborn per les adjudicacions i li demana sis anys de presó.

Olivas continua mantenint que Sedesa li va pagar per a facilitar la venda a Iberdrola de la participació del 25% que la família Cotino tenia en la societat que explotava este plec del parc eòlic. En l'UTE també participava amb un 20% Bancaixa (de la qual era president honorífic) i Endesa, que tenia la posició preferent (55%). Iberdrola va interessar-se per la compra, però no va poder culminar-la perquè davant la maniobra Endesa va decidir aconseguir totes les participacions per a assegurar el control de la societat. L'operació va generar plusvàlues de 33 milions a Bancaixa i de 39 als Cotino.

Els testimonis aportats a petició de la defensa d'Olivas han corroborat la participació de l'expresident en alguna reunió sobre l'operació, però sempre circumscrita a l'antiga Bancaixa i mai sobre l'empresa de la família Cotino. L'exdirector general de l'entitat bancària, Aurelio Izquierdo, ha assegurat que Olivas i el president d'Iberdrola van desembossar l'operació, que bloquejava un desacord sobre el preu. Però també ha dit que a Bancaixa "ningú sabia que Olivas havia cobrat per la gestió".

El conseller delegat d'Iberdrola Renovables, Javier Viteri i el responsable de negoci d'esta branca de l'elèctrica, Javier Garcia, han llevat pes a la mediació. Han dit que Iberdrola tenia interés per ficar-se en el negoci a la Comunitat Valenciana, que "en una operació d'este tipus no necessitem cap intermediació" i que no recorrien a "terceres parts" per a l'assessorament en este tipus d'operacions.

El director adjunt de les societats participades per Bancaixa, Miguel Morillo, ha donat a entendre que la iniciativa de vendre va nàixer de manera "autònoma" de l'entitat, per les necessitats de millorar el balanç el 2008, durant la crisi bancària. Morillo, que va dur la negociació tècnica ha constatat diferències pel preu, però ha dit que només es va parlar amb Iberdrola de Bancaixa i que Aedes només es va arribar a mencionar en algun moment en condicional, per a evidenciar que, si arribara el cas, dos paquets, millor que una, millorarien la posició d'Iberdrola.

L'exdirector de la CAM nega concedir un préstec avantatjós a Zaplana

En la sessió d'este dimarts també hem escoltat l'exdirector general de l'extinta CAM, Roberto López Abad (condemnat a dos anys de presó per una operació al Carib que va causar un perjuí de 28 milions a l'entitat). López Abad ha defés l'elecció de l'assessor de Zaplana, Francisco Grau, en el consell d'administració de l'entitat i ha negat haver concedit un préstec amb condicions especials a l'excap del Consell. De Grau ha dit que l'elecció va ser ajustada a la llei, que estava justificada pels seus coneixements, ja que era "versat en economia i auditoria", i que no va actuar per motius personals o polítics. També ha defés el seu nomenament en el consell de Terra Mítica, perquè segons ha dit, "era d'interés" per la inversió de la CAM en el parc d'atracions de Benidorm.

Del préstec a Zaplana, amb què va adquirir un pis de luxe al passeig de la Castellana de Madrid, ha dit que es va tindre un comportament "exquisit", aplicant "el procediment establit" i amb "franques i justificades", segons les garanties habituals i el tipus vinculat a l'euríbor.

L'exdirector de la CAM Roberto López Abad
L'exdirector de la CAM Roberto López Abad / À Punt NTC

En el seu interrogatori, el fiscal ha posat en dubte el relat de López Abad, qüestionat el record clar que té sobre el préstec a Zaplana contra la desmemòria que ha mostrat respecte d'una operació de més envergadura per a l'entitat, vinculada precisament als parcs eòlics. Les intervencions del fiscal, en què subratllava amb ironia el seu desacord amb les respostes d'alguns dels testimonis de les defenses, ha motivat una advertència del president del tribunal. "Ha de moderar-se el ministeri respecte en els comentaris posteriors a les preguntes", li ha retret Pedro Castellano.

Zaplana es va reunir amb un testimoni abans que l'exculpara

Esta nova sessió del cas Erial ha arrancat condicionada per una fotografia. La imatge, que revela ElDiario.es, acredita una reunió d'Eduardo Zaplana amb el seu fisioterapeuta, Miguel Maeso, en un restaurant de València el passat 23 d'abril, poc abans de la declaració d'este com a testimoni. Maeso va exculpar l'expresident de la Generalitat. Va declarar haver invertit 75.000 euros en la compra del iot Loix “entre set o huit amics”. La Fiscalia manté que l'embarcació era de Zaplana, que la va comprar amb els suborns de les adjudicacions de les ITV i el parc eòlic i que figurava a nom d'altres persones per a ocultar la titularitat real.

Un acusat no té prohibit reunir-se amb un testimoni en un procés judicial, però el fet que Maeso ocultara la trobada en la vista oral planta dubtes sobre la veracitat del seu testimoni. Divendres Maeso va dir no veia Zaplana des de "l'estiu passat". Davant la insistència del fiscal, el fisioterapeuta va matissar que havien fet algun dinar en el gimnàs i que s'havien vist, però sense concretar més.

També et pot interessar

stats