Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Del "'tocomocho' fiscal" a la "religió climàtica": alguns dels moments del debat de política general

Deu hores de rèpliques i contrarèpliques en les quals no han faltat expressions curioses

Imatge general de l'hemicicle de les Corts aquest dilluns / Les Corts

La primera jornada del debat de política general a les Corts s'ha saldat amb més de deu hores de rèpliques i contrarèpliques en les quals no han faltat expressions curioses, com les de discursos a manera de "discos ratllats", anuncis que són "reciclatge" i crítiques pel ”descentrament mental", al costat d'altres més innovadores com "religió climàtica" i "tocomocho fiscal".

El cap del Consell, Ximo Puig, ha encunyat aquest últim concepte en la rèplica a la síndica del PP, María José Catalá, per a rebutjar la seua proposta de reforma fiscal, i també ha tingut temps en el discurs de recordar Batiste, el primer valencià vacunat fa exactament nou mesos, i d'arrancar amb unes paraules de solidaritat per a La Palma.

Una de les seues cites l'ha protagonitzada el vers d'Estellés que parla de "tornar a casa", retorn que ha lligat a la "tornada a la vida mediterrània" amb la flexibilització de les restriccions sanitàries en l'hostaleria i l'oci a partir d'aquesta mitjanit.

Un altre símil que ha utilitzat Puig és el de "elefant a l'habitació" per a referir-se a la salut mental, després del qual ha coincidit amb el compositor John Cage que el que l'espanten són les velles idees, no les noves.

En la bancada de l'oposició, Catalá s'ha estrenat en el ple criticant el discurs del president, "un disc ratllat, un exercici de Remember que no esperava", i li ha etzibat: "No és creïble que vosté parle de consens, d'unió, de L'abraçada de Genovés, quan els seus no poden ni fer-se una abraçada a la cantonada".

També ha assenyalat a Puig que "és igual que estiga ell que un pal de granera en la Generalitat", si fia tota la recuperació als fons europeus. S'ha preguntat per què eixien "tan redones" les xifres de morts durant la pandèmia i ha afirmat que "a l'únic autònom a qui li ha anat bé amb el seu govern és al seu germà", en relació amb la investigació judicial a Francis Puig per les ajudes per a la promoció del valencià.

En un discurs amb menys cites, la portaveu de Ciutadans, Ruth Merino, ha rebutjat el "món feliç" i el "reciclatge" dels anuncis de Puig, per a exigir-li que visite el despatx d'"el seu cap" a la Moncloa i recomanar-li que estiga "ben acompanyat". També ha tingut temps per a nomenar Amancio Ortega en relació amb les donacions d'equipament sanitari que ha fet.

Les crítiques d'imposició lingüística per a educar "borregos", la "religió climàtica" i els hospitals de campanya "voladors" són algunes de les afirmacions que ha llançat Ana Vega com a síndica de Vox, a més d'asseverar que "no hi ha majors feministes" que les dones que representen aquest partit.

Ximo Puig ha ironitzat que critiquen el "malvat valencià" i s'ha preguntat fins a on arriba el seu "descentrament mental", a més de rebutjar qualsevol "discriminació vacunatòria".

“El que s'ha d'escoltar”

Entre el Botànic, la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha començat la intervenció, després del torn de Vox, expressant: "Uf, el que s'ha d'escoltar de vegades en aquest hemicicle", mentre que Fran Ferri (Compromís) ha aprofitat per a criticar el PP, defensar la reducció de la jornada laboral -"ells treballen 32 hores, però a l'any"- i ironitzar que "sembla que només són autònoms els pares dels portaveus de la dreta".

Com a colofó, el socialista Manolo Mata ha tancat la ronda de portaveus definint el Botànic com un govern que "està fresc" i cridant a "alçar el pessimisme antropològic". Després de rebutjar la nostàlgia perquè "aquest país era una merda fa 50 anys", ha demanat tindre "compte amb l'alvocat perquè s'està plantant en llocs insòlits".

També et pot interessar