Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Tots els grups excepte Vox aproven debatre la reforma de l'article 49 de la Constitució

El ple extraordinari del Congrés ha pres la decisió per 315 vots a favor i 33 abstencions

Francina Armengol, aquest dimarts, en el plenari extraordinari del Congrés / Ricardo Rubio (Europa Press)

El Congrés ha aprovat aquest dimarts 16 de gener, en ple extraordinari, la presa en consideració de la proposició de reforma de l'article 49 de la Constitució per a eliminar el terme disminuït, per 315 vots a favor i 33 abstencions, les de Vox. Així mateix, també s'ha aprovat, amb el vot en contra de Vox, la tramitació del text pel procediment de lectura única, sense passar per ponència ni comissió. La sessió s'ha celebrat al Senat per les obres en la cambra baixa i la votació ha sigut telemàtica.

D'aquesta manera, com van acordar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, la modificació es durà a terme per la via exprés i no tenen previst acceptar canvis en altres articles, encara que Sumar ja té anunciades almenys dues esmenes. A partir d'ara s'obri el termini d'esmenes, que es debatrà aquest dijous 18 de gener, siguen de totalitat amb text alternatiu o parcials per a modificar l'articulat.

Aquesta reforma constitucional va ser impulsada pel Comité de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) en 2018 i, amb el suport de la llavors vicepresidenta del govern, la socialista Carmen Calvo, va arribar al Congrés amb un acord unànime per a substituir l'article per un nou text "més concorde als nous temps".

Actualment, l'article 49 de la Constitució està redactat d'aquesta manera: "Els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l'atenció especialitzada que requerisquen i els empararan especialment per al gaudi dels drets que aquest títol atorga a tots els ciutadans". Aquesta reforma pretén canviar la redacció a "les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives". "Es regularà per llei la protecció especial que siga necessària per a aquest exercici", s'afig.

A més, en el segon punt constarà: "Els poders públics impulsaran les polítiques que garantisquen la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles. Així mateix, fomentaran la participació de les seues organitzacions, en els termes que la llei establisca. S'atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat".

Tercer intent de reforma

En 2018 va haver-hi un primer intent de reforma que va comptar amb el suport de tots els grups parlamentaris que llavors conformaven el Congrés, però la convocatòria d'eleccions per a 2019 va impedir que la tramitació continuara. En la legislatura següent es va reprendre, i el PP i el PSOE van arribar a deixar tancada una redacció amb discreció, però no va haver-hi clima ni temps per a tirar-ho avant.

Abascal critica el pacte del PP amb el govern

En acabar la sessió, el president de Vox, Santiago Abascal, ha carregat contra el líder del PP per pactar la reforma constitucional per a eliminar el terme disminuïts amb un govern que "està pegant un colp a la Constitució". "És difícil explicar als ciutadans espanyols que estem davant un colp a la Constitució i a l'estat de dret quan el partit que diu liderar l'oposició i quan el senyor que diu liderar l'oposició arriba a un acord amb el Partit Socialista precisament per a la reforma constitucional", ha criticat Abascal en declaracions als periodistes.

També et pot interessar