La trama Assut esguita els ajuntaments de Burjassot, Benicàssim i Xixona
El sumari veu un indici de pagament de campanyes electorals i destaca el paper "preponderant" de l'advocat José Luis Vera, vinculat al PSPV-PSOE, en la mediació de la trama amb els consistoris
L'empresari Jaime Febrer, investigat en l'epicentre de la trama Assut de presumpta corrupció urbanística, va exportar el "model de negoci" que va activar a l'ajuntament de València als consistoris de Burjassot (Horta Nord), Benicàssim (Plana Alta) i Xixona (Alacantí).
L'operatiu, segons descriuen els investigadors en el sumari del cas, al qual ha tingut accés À Punt, inclou el suborn amb diners i regals a polítics i a funcionaris a fi de resoldre en benefici propi els plecs de contractació, fins al punt de participar en la redacció d'alguns projectes.
Aquestes investigacions atribueixen un "paper preponderant" en les operacions, "procurant reunions entre els interessats", a l'històric del PSPV-PSOE José Luis Vera, l'exresponsable jurídic de l'empresa pública Divalterra, l'antiga Imelsa, detingut en la investigació, i al qual la jutge instructora relaciona amb el cobrament d'1,3 milions en comissions.
El sumari exposa indicis que una part dels suborns de Febrer haurien consistit en el pagament de campanyes electorals, nomenant específicament la contractació d'una empresa de publicitat per a l'exalcaldessa de Xixona, Rosa María Verdú, del Partit Popular. Els mateixos indicis s'estenen als ajuntaments socialistes de Burjassot i Benicàssim, on s'assenyala el presumpte pagament de despeses electorals sota mediació, suposadament, de Vera, l'exresponsable de finances del PSPV-PSOE, José María Cataluña Oliver i l'exregidor socialista de València, Rafael Rubio, també detingut en l'operació.
Una depuradora i negocis amb l'exalcaldessa de Xixona
En el cas de Xixona, el sumari destaca que el promotor Jaime Febrer va exercir d'agent urbanitzador del PAI El Espartal, un macroprojecte amb 5.000 habitatges i un camp de golf, incorporant-hi uns terrenys de l'exalcaldessa Verdú, l'exregidor Francisco Doménech i els seus familiars. Segons els investigadors Febrer presumptament els va adquirir a través d'una empresa pantalla pagant un preu superior que el que va abonar a la resta de propietaris.
El sumari també revela la mediació de Vera, a instàncies de Febrer, per a intentar salvar el projecte —finalment avortat el 2007— negociant amb l'exdirector d'Acuamed, el socialista Joan Navarro (també imputat), el subministrament d'aigua a través d'una depuradora. Uns treballs pels quals l'advocat suposadament va rebre 560.000 euros.
Un centre comercial i de negocis fallit a Burjassot
Els investigadors també sospiten de la participació de Febrer i de la mediació de Vera en la promoció d'un centre comercial i negocis al PAI La Capella de Burjassot, en societat amb Eroski, en temps de l'alcalde socialista José Luis Andrés Chavarrías. Segons el sumari, per a l'operació el promotor i l'advocat investigats van persuadir l'enginyer municipal "de portar a terme les modificacions i alteracions necessàries en les bases de la licitació" perquè el projecte s'adjudicara a les empreses del Grup Axis de Febrer. Tot i que el centre comercial no es va dur a a terme, el sumari estima que Vera va cobrar més de 400.000 euros per les gestions.
Macrooperació urbanística a Benicàssim
El paper de la trama torna a repetir-se a Benicàssim, segons el sumari, que destaca l'operació urbanística del PAI de la Ciutat de l'Oci de Benicàssim, al parc natural del Desert de les Palmes. La jutgessa que instrueix el cas acredita nombroses reunions per mediació de Vera amb el llavors alcalde i actual secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el tancament d'un contracte d'aprofitament del sòl amb l'orde de les Carmelites Descalces, propietària de 329 hectàrees. La gestió va reportar, presumptament, 270.000 euros més al despatx de Vera, i Febrer n'havia compromés 700.000 més en cas d'haver-se completat el projecte residencial. A preguntes dels periodistes, Colomer ha recordat que les actuacions urbanístiques no van prosperar i que "en cap cas mai haguérem permés una jugada fosca".
El sumari també assenyala presumptes entregues de regals de la trama de les empreses de Febrer als ajuntaments de Xiva, Bétera, Canet d'en Berenguer, Orxeta i la Vila Joiosa.