Directes
Ara en la televisió
BAMBANT PER CASA

La tramitació de la llei d'amnistia arranca aquesta setmana al Congrés i acabarà, previsiblement, per primavera

El Partit Socialista defensarà la proposició de llei en solitari amb el suport de la majoria parlamentària que va investir Pedro Sánchez

L'aprovació definitiva de la norma s'espera cap a la primavera / Eduardo Parra (Europa Press)

Aquesta setmana el ritme de l'activitat política, lluny de relaxar-se, es preveu intens. El ple del Congrés acollirà dimarts al debat sobre la presa en consideració de la llei d'amnistia, que tanta controvèrsia ha generat recentment, i l'endemà tindrà lloc la primera sessió de control de la legislatura al nou govern espanyol. Un primer examen en què no estarà Pedro Sánchez, ja que estarà a Brussel·les per a clausurar la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

La proposició de llei d'amnistia figura per primera vegada en l'orde del dia d'un ple del Congrés des que el PSOE va registrar la norma. Aquesta exigència de Junts i ERC per a donar suport a la investidura de Sánchez comporta un camí llarg que culminarà, previsiblement, amb l'aprovació definitiva cap a la primavera. El Partit Socialista va registrar la proposició de llei en solitari i serà, per tant, l'encarregat de defensar-la en el ple de dimarts. No s'espera cap sorpresa d'última hora, de manera que el primer filtre en la cambra baixa i que permetrà la presa en consideració de la proposta, en principi serà possible gràcies a la majoria parlamentària que ha facilitat la investidura de Pedro Sánchez.

Amb el vistiplau del Congrés, s'encetarà aleshores un primer termini de presentació d'esmenes. Com que el PSOE i els seus socis parlamentaris n'han demanat la tramitació per la via d'urgència, aquest termini es redueix a la meitat i, per tant, serà la setmana del 18 al 22 de desembre, que enllaça amb les vacances de Nadal. Ja el 2024, tot apunta que s'habilitarà gener, que normalment és un mes inhàbil a efectes parlamentaris, perquè la norma es debata en comissió i acabe el recorregut per la cambra baixa.

Serà aleshores quan passe al Senat, cambra en què el PP té majoria absoluta. El partit de Feijóo esgotarà el termini de dos mesos que marca la Constitució per a debatre la norma, després de reformar el reglament de la cambra alta i eliminar la possibilitat de tramitar-la d'urgència en 20 dies. De manera que aquesta etapa podria allargar-se fins a finals del mes de març. A continuació, el text tornaria al Congrés per a la seua aprovació definitiva amb la majoria parlamentària i la llei, finalment, entraria en vigor a la primavera.

Aliats i detractors al Congrés

Amb aquest calendari, cal tindre en compte també el tauler polític actual, amb una oposició que fa mesos que es manifesta als carrers contra l'aprovació de la llei d'amnistia, i alhora amb un Podem que ha trencat palletes amb Sumar i s'estrena amb els cinc diputats com a part del Grup Mixt.

El Partit Popular juga el paper principal de l'oposició i confronta la proposta del govern amb un discurs basat en la unitat d'Espanya. La vicesecretària d'organització del PP, Carmen Fúnez, declarava aquest diumenge en una entrevista per a La Razón que té “plena confiança” que Europa intervindrà en algun dels punts d'aquest procés i “pararà” la tramitació de la llei d'amnistia.

També et pot interessar