Treball espera tancar un acord amb la CEOE per a reduir la jornada laboral després de l'estiu

La nova taula de negociació serà el 9 de setembre i es buscarà un acord “definitiu”

Joaquín Pérez Rey i Yolanda Díaz
Joaquín Pérez Rey i Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu

El Ministeri de Treball espera arribar a un acord amb la patronal CEOE per a reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals a la tornada de les vacances d'estiu i fer-ho “ràpidament”. Així ho ha indicat este dilluns el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, després de mantindre una reunió amb els agents socials sobre este tema.

La negociació té tres “elements clau”: el registre de la jornada laboral, la desconnexió digital i la reducció de les hores de treball, encara que s'ha oferit a la patronal “marge suficient” perquè “es faça de manera progressiva sense alterar el ritme de les empreses”. 

Pérez Rey ha assegurat que les organitzacions patronals han atés la proposta del govern i s'han compromés a estudiar-la per a tindre “una opinió forta” a la tornada de l'estiu. La nova reunió de la taula per al 9 de setembre i llavors s'intentarà “aconseguir un acord definitiu”.

Registre digital

En la proposta es detalla que ha d'existir un registre de la jornada laboral “digital, fiable i interoperable”; és a dir, “que permeta a la inspecció de treball saber qui treballa i quan” per a sancionar quan hi haja incompliments, ja que “no és admissible que tinguem una legislació i que s'incomplisca”.

Dret a la desconnexió

Sobre el segon element, Pérez Rey ha explicat que “tant en modalitats presencials com teletreball la gent té dret a la desconnexió”; és a dir, “no agafar el telèfon al cap fora de l'horari o no contestar correus”, sense patir represàlies, que donarien lloc a una sanció”.

Flexibilitat per a adaptar-se

“Ningú es pot oposar o oferir resistència” a estos elements, ha remarcat el secretari d'Estat, qui ha afegit que en la reducció d'hores de treball es dona flexibilitat a les empreses perquè no ho hagen de fer d'una setmana per a una altra i tinguen tot l'any per a fer-ho de manera “més planificada”.

Els sindicats rebutgen un retard en l'aplicació

Després de la reunió, els representants de CCOO i UGT han rebutjat la possibilitat de retardar l'aplicació de la reducció de jornada en alguns sectors fins que vencen els convenis vigents, com havia plantejat la patronal.

Tant CCOO com UGT s'han mostrat disposats a negociar elements de flexibilitat en l'aplicació de la reducció de jornada, però sempre que es tracte d'un acord tripartit —és a dir, al qual se sume la patronal—, perquè ells es troben “còmodes” amb la proposta inicial del govern.

La vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha insistit que entén “perfectament” la inquietud dels sindicats. “Quan tornem amb la nostra activitat ordinària es continuarà amb l'acompliment de la taula, que és clau per al país i per a la millora de la productivitat i amb la millora de la vida de la gent”, ha destacat.

També et pot interessar

stats