Treball s’obri a retardar la implantació de la jornada de 37,5 hores fins al 2026

Pérez Rey veu un acostament amb la patronal en la negociació, malgrat no haver arribat a un acord

Yolanda Díaz en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 10 de setembre
Yolanda Díaz en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 10 de setembre / Alejandro Martínez Vélez / Europa Press

El Ministeri de Treball ha proposat este dimarts de vesprada als agents retardar la implantació de la jornada de 38,5 hores a principis del 2025, en compte del 2024, com constava en l’acord de govern entre PSOE i Sumar, i que la jornada de 37,5 hores no comence a aplicar-se fins a l’1 de gener del 2026. 

Segons els sindicats, esta proposta va arribar a la taula de negociació just després de l’estiu, malgrat que encara no s’havia fet pública. Així i tot, des del departament de Yolanda Díaz, ja van apuntar a mitjan juny la possibilitat de ser més flexibles amb els terminis marcats en l’acord de govern emplaçant l’horitzó de les 37,5 hores setmanals el 2025.

Tres mesos després, Treball es mostra ara obert a dilatar encara més l’aplicació definitiva de la jornada de 37,5 al primer dia de 2026, mentre que la de 38,5 hores es posaria en pràctica durant el 2025. 

El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha afirmat en eixir de la reunió que hi ha hagut un acostament amb la CEOE en la negociació per a reduir la jornada laboral.

“Continuem confiant en un acord en el diàleg social”, ha dit Pérez Rey, després de la trobada amb patronal i sindicats en una taula en la qual “s'ha percebut un canvi de to i una actitud més constructiva per totes les parts”.

Des de la patronal, però, asseguren que s'han tornat a oposar a la reducció legal de la jornada i han afegit que “no s'ha concretat per escrit cap plantejament dels avançats en l'última reunió”.

Les mobilitzacions sindicals continuen convocades per a dijous

L’acostament de postures que insinua Pérez Rey arriba pocs dies abans de les concentracions davant de les seus de les patronals de tot Espanya que han convocat els sindicats este dijous 26 de setembre per a pressionar l’empresariat a pactar la reducció de jornada.

Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, creuen que, després de nou mesos, les negociacions per a reduir la jornada laboral estan esgotades amb la patronal i han instat el govern espanyol a donar ja forma legal a la mesura. De fet, han convocat ja este dimarts al matí actes en diverses ciutats, entre elles a València, per a reivindicar que s'avance en l'aprovació d'esta mesura.

Dret a la desconnexió digital i millora dels mecanismes de control horari

En cas d’aprovar-se, la reducció de la jornada laboral inclou, a més, una millora del dret de desconnexió digital i de l'eficàcia del mecanisme de control horari.

També, un pla d'acompanyament a les pimes que “ha sigut delimitat amb major precisió” en la reunió d’este dimarts, ha explicat Pérez Rey, encara que no ha volgut precisar ni donar-ne més detalls “per respecte a la confidencialitat de la taula”.

Este pla, denominat Pla Pime 375, planteja bonificar les pimes amb fins a deu treballadors que generen nous contractes indefinits associats a eixa reducció de la jornada, així com oferir acompanyament i formació a les empreses.

La reducció de jornada, “transcendeix les ideologies” i “forma part d'un debat essencial per a millorar la vida de les persones treballadores”, ha assenyalat Pérez Rey.

Treballar les mateixes hores, però menys dies

El secretari d'Estat ha volgut donar també “la benvinguda al PP” al debat de la reducció de jornada, arran que el seu president, Alberto Núñez Feijóo, s’ha obert este dimarts a estudiar amb els agents socials una setmana laboral de quatre dies “en alguns sectors” a través d’una jornada de 9 o 9,5 hores diàries. El model ja existeix en altres països, com ara Bèlgica o Regne Unit. 

Així ho ha anunciat en una entrevista en La mirada crítica de Telecinco, on també ha anunciat que seurà amb sindicats i patronal per a intercanviar opinions sobre la llei de conciliació que el PP vol registrar al Congrés. Ha sigut en el marc d’estes converses que ha apuntat la possibilitat de tractar també el tema de la reducció de jornada. 

També et pot interessar

stats