Els cinc diputats de Podem trenquen definitivament amb Sumar i passen al Grup Mixt

La formació ha acusat el grup de Yolanda Díaz de tindre regles del joc desiguals i que no s’ha deixat a Podem fer política

La secretària general de Podem, Ione Belarra, al Congrés
La secretària general de Podem, Ione Belarra, al Congrés / Alejandro Martínez Vélez / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
05 de desembre 2023 - 17:13 Actualitzat: 05 de desembre 2023 - 21:06

Podem ha trencat definitivament amb Sumar després de diverses discrepàncies amb la formació de Yolanda Díaz i els seus cinc diputats passaran a formar part del grup mixt, juntament amb el BNG, Coalició Canària i UPN, segons han dit públicament aquest dimarts de vesprada. Es tracta de la secretària general del partit i exministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra; la responsable d'Organització; Lilith Vertsrynge; el mateix Javier Sánchez Serna com a diputat per Múrcia; Noemí Santana, diputada per Las Palmas; i Martina Velarde, diputada per Granada.

Així ho ha confirmat als mitjans Javier Sánchez Serna, portaveu de Podem al Congrés, en una roda de premsa on ha assegurat que “a Podem no se li ha deixat fer política”. Segons ha dit, la formació morada “no pot fer política amb Sumar perquè les regles del joc no són iguals”. Sánchez Serna ha denunciat que “no s’ha permés a Podem fer política en forma de declaracions i de proposicions de llei”, per la qual cosa han escollit anar de manera independent.

Els desacords amb Sumar van començar amb la composició de llistes prèvies a la campanya electoral, de les quals es va excloure a Irene Montero. Es van agreujar després de perdre la presència en el nou govern de coalició, amb l'eixida de Montero i de Belarra, que van escenificar el desacord amb acusacions a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz de "tirar-les", durant el traspàs de carteres ministerial. L'últim xoc va ser l'organització del debat sobre Palestina d'aquest dimarts en el Ple del Congrés, on encara que Belarra va demanar intervindre, la direcció de Sumar va apostar pel portaveu d'Exteriors, Agustín Santos, el diplomàtic que Yolanda Díaz va fitxar com a número dos de la llista per Madrid.

Des de Sumar no han ocultat el desconcert per aquesta fugida de diputats i han assegurat que no els havien traslladat prèviament la determinació d'eixir del grup plurinacional fins que l'han comunicada en premsa, un extrem que Podem nega.

Preguntat pels periodistes pel sentit dels vots durant aquesta legislatura, Sánchez Serna ha afirmat que “serviran per a impulsar mesures valentes per a la ciutadania”, sense especificar si donaran suport al nou govern de coalició.

Canvis econòmics

En el pacte preelectoral amb la coalició de Sumar, Podem va firmar rebre el 23% de les retribucions econòmiques del Congrés per al partit polític. De fet, segons l'acord, els n'arribaven més que a qualsevol dels seus socis. Esquerra Unida va acordar ingressar entre el 18% i el 19,5%, segons els resultats electorals. Ara, amb el traspàs al grup mixt, la formació morada canviarà aquest benefici, que es reparteix amb els altres tres diputats del grup mixt (de Coalició Canària, el BNG i UPN).

Compartirà temps i recursos amb UPN, BNG i CC

A partir d'aquest dimecres, Podem haurà de pactar amb UPN, BNG i Coalició Canària (CC) el repartiment del temps en les intervencions que tinguen en el ple del Congrés i en les comissions parlamentàries, ja que qualsevol qüestió interna del Grup Mixt ha d'acordar-se entre els membres.

Així, els cinc diputats morats seran majoria en un grup amb huit parlamentaris i quatre partits polítics. El Reglament del Congrés no contempla aquest repartiment del temps en les intervencions, però Podem podria fer valdre el seu pes per a forçar més minuts de paraula, tal com ha ocorregut en anteriors legislatures amb una situació semblant. 

A més, la subvenció i els mitjans materials que contempla el reglament per als grups parlamentaris també hauran de repartir-se ara entre els quatre partits polítics. La norma estableix una "subvenció fixa idèntica per a tots i una altra variable en funció del nombre de diputats de cada un".

Sumar anuncia que remodelarà les comissions

Sumar ha reaccionat amb sorpresa davant d'aquesta decisió, “que trenca amb la il·lusió de tres milions de ciutadans i ciutadanes” i ha qualificat de “greu” el pas al costat del partit liderat per Belarra. “El pacte va ser imprescindible per a construir una majoria que ens ha permés tindre un govern progressista i feminista”, ha recordat la seua portaveu al Congrés, Marta Lois, qui ha incidit en el fet que “últimament la dreta i l'extrema dreta assetgen el govern” i que “s'ha de tindre altura de mires i visió històrica de totes les forces progressistes”. 

Respecte a les comissions, Lois ha dit que “s’haurà de valorar, però per lògica i coherència, hi haurà una remodelació” d’aquestes. A més, ha assegurat que Yolanda Díaz s’ha assabentat pels mitjans de comunicació de la notícia. 

Preguntada pels mitjans per una possible amenaça del canvi de vot de Podem, Lois ha llançat un missatge al partit. “No em cabria en el cap que algun diputat de Podem volguera votar en contra de les polítiques útils per a la gent”, ha dit. 

El PP acusa el govern d’una legislatura en crisi

El PP ha criticat aquesta divisió interna dins de Sumar i ha assegurat que “és un grup minvant” i que aquesta legislatura “està abocada a convertir-se en un circ permanent”.

També et pot interessar

stats