El Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs de Compromís contra la nova llei educativa del Consell
Compromís va impulsar el text, amb la signatura de cinquanta diputats i diputades del Congrés, per considerar que va en contra dels drets lingüístics de l'alumnat
El Tribunal Constitucional ha admés a tràmit el recurs de Compromís contra la nova llei educativa de la Generalitat, segons ha informat la coalició, que celebra que el tribunal hi veja "contingut de pes i indicis d'inconstitucionalitat".
Compromís va impulsar el text amb la firma de cinquanta diputats i diputades de la coalició valencianista, Sumar, Podem, Bildu, ERC, Junts i BNG, per considerar que va en contra dels drets lingüístics de l'alumnat reconeguts en l'Estatut d'Autonomia, en la Constitució espanyola i diverses lleis educatives de rang superior.
Segons Àgueda Micó, portaveu de Compromís en el Congrés, “amb l'admissió a tràmit d'este recurs vam demostrar que com en més institucions tinguem representació, més força podem fer per a impulsar accions com esta".
Per la seua part, el portaveu d'Educació de Compromís en les Corts, Gerard Fullana, ha comentat que “estem molt satisfets que el Tribunal Constitucional haja acceptat a tràmit el nostre recurs, perquè significa que hi ha indicis clars d'inconstitucionalitat en la llei educativa de Mazón. Per tant, esta llei s'ha de paralitzar i no pot canviar el sistema educatiu quan hi ha un tribunal tan important que jutjarà les possibles il·legalitats de la normativa”.
Des de Compromís són molt crítics en el fet que hagen tractat d'accelerar esta llei amb "un tràmit d'urgència" esta mateixa setmana, i recalca que ho haja fet "per a desviar l'atenció de totes les greus responsabilitats que té en la catàstrofe de la DANA”.
Respecte als tràmits als quals es refereix el diputat Gerard Fullana, es tracta de l'exposició pública per a impulsar el referèndum de llengua que pretén que 800.000 famílies valencianes, en uns casos, puguen perdre el programa educatiu que volien i, en uns altres, matriculen a cegues els seus fills el pròxim curs.
Fullana sobre el referèndum per a l'elecció de llengua vehicular: "és una estafa"
Així mateix, el portaveu s'ha pronunciat sobre el referèndum per a l'elecció de la llengua vehicular com un "mecanisme trampa" a les famílies. "El text demostra que és una pantomima basta, sota la bandera de la llibertat, però quan el llegeixes amb deteniment veus que l'única cosa que s'assegura és que ni una sola família tindrà garantida l'elecció de model educatiu en el moment de la matrícula, és una estafa”, remarca.
“La proposta converteix les escoles públiques en un caos absolut, atés que cada any es repetiran els referèndums i cada curs podrà tindre models diferents, impossibilitant la coordinació de cicle o programes com la Xarxa Llibres”, ha destacat Fullana.
Fullana agrega que, en el cas dels centres concertats, “no es duran a terme els referèndums il·legals, i seran les direccions dels centres les que decidiran els projectes. Les famílies dels centres concertats seran les úniques que coneixeran el projecte educatiu de centre abans de la matrícula dels seus fills i filles”, ha destacat el portaveu d'Educació de Compromís.
A més, Compromís també ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia ja va rebutjar una de les mesures que s'inclouen en esta llei d'educació del PP valencià. Concretament, va ser la que marca que cada alumne puga triar la llengua per a fer els exàmens.