El Tribunal Constitucional suspén diversos articles reformats de la llei trans i LGTBI de Madrid

El govern espanyol ha portat estos punts als tribunals perquè considera que patologitzen les infàncies trans i representen una excepció a la prohibició de les teràpies de conversió

Una bandera trans oneja a les portes del Congrés
Una bandera trans oneja a les portes del Congrés / À Punt NTC

El Tribunal Constitucional ha admés a tràmit este dijous els recursos del govern estatal contra les lleis trans i de protecció de les persones LGTBI de la Comunitat de Madrid i ha suspés diversos articles, com el que exigia als menors trans informes i acompanyament psicològic per a iniciar un tractament de transició.

L'executiu estatal va portar al tribunal de garanties diversos punts de les dos normes autonòmiques perquè considera que vulneren la Constitució, són contraris als drets fonamentals, representen una "patologització" dels menors i envaeixen competències exclusives de l'Estat.

El ple del tribunal suspén la vigència i aplicació dels articles impugnats, entre els quals figura el que obri la porta a l'assessorament psicològic o l'avaluació psiquiàtrica, que l'executiu de coalició estatal entén com una excepció a la prohibició absoluta de les teràpies de conversió.

El Constitucional ja estava estudiant la nova llei trans madrilenya després que el Defensor del Poble recorreguera que s'establira com a "requisit necessari" per a iniciar el tractament farmacològic que els menors "reben suport dels professionals de salut mental infantojuvenil". Açò, a parer d'este organisme i del govern espanyol, xoca contra els drets reconeguts en la llei trans estatal.

La ministra d'Igualtat, Ana Redondo, considera també "clarament discriminatori" que la norma detalle que les persones trans poden usar espais o equipaments "sense menyscapte dels drets i intimitat de la resta d'usuaris, especialment de les xiquetes i dones". Este plantejament donaria a entendre que les dones trans posen en perill "els drets de la resta de dones", segons Redondo.

De fet, el Tribunal Constitucional també estudiarà eixa part de la llei i analitzarà si les normes envaeixen competències exclusives de l'Estat per excloure les organitzacions LGTBI de la condició d'interessats en procediments penals i administratius sancionadors, fins i tot quan representen una víctima o persona perjudicada amb el seu permís explícit.

També et pot interessar

stats