El Tribunal Superior de Madrid rebutja la querella de Sánchez contra Peinado

Els magistrats s'han pronunciat per unanimitat contra la pretensió de l'advocacia de l'Estat d'investigar per prevaricació el jutge que investiga Begoña Gómez

El president del govern espanyol Pedro Sánchez
El president del govern espanyol Pedro Sánchez / Pablo Garrigos (EFE)

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha rebutjat per unanimitat estudiar la querella que va presentar l'Advocacia de l'Estat, en representació de Pedro Sánchez, per un presumpte delicte de prevaricació contra el jutge Juan Carlos Peinado, que instrueix la causa contra la dona del president del govern espanyol, Begoña Gómez.

El TSJM no veu motius per a obrir una investigació per a comprovar si el magistrat va prevaricar pel fet d'haver citat Sánchez com a testimoni a la Moncloa, quan la llei l'habilita a declarar per escrit; una situació inèdita en democràcia.

L'acte, crític amb la postura de l'Advocacia de l'Estat, afirma que "concebre com un atac innecessari a l'actuació del Govern la citació en qualitat de testimoni del seu president en una causa penal manca de la més elemental justificació".

Els magistrats, a més, atribuïxen al cap de l'executiu un "intent de tergiversar" el delicte de prevaricació i li enlletgixen que s'haja valgut de l'Advocacia de l'Estat per a emprendre accions legals contra el titular del Jutjat d'Instrucció Número 41 de Madrid.

Encara que la decisió de rebutjar la querella és unànime un dels tres magistrats a pronunciar-se, Jesús María Santos, ha emés un vot particular en què adverteix d'un "exercici abusiu del dret a querellar-se", parla de "mala fe" processal, i càrrega contra l'Advocacia de l'Estat per la "desraó de la seua querella" i "el caràcter exorbitant i contrari a la bona fe processal".

Sánchez va presentar la querella el mateix dia que Peinado va acudir a la Moncloa a prendre-li declaració com a testimoni. Eixe dia, es va acollir al seu dret a no declarar davant el jutge en emparar-se en l'article 416 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) que fixa que com a cònjuge de Begoña Gómez està "dispensat de l'obligació de declarar".

Fa quatre dies, la Fiscalia de Madrid va demanar el TSJM que no admetera a tràmit la querella interposada per Begoña Gómez contra Peinado per presumpta prevaricació. El ministeri públic va exposar que moltes de les seues queixes han de resoldre's a través dels recursos.

També et pot interessar

stats