El Tribunal Suprem no amnistiarà el delicte de malversació atribuït als líders del 'procés'

La sala penal ha rebutjat els recursos de súplica de Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa

L’expresident d’ERC, Oriol Junqueras
L’expresident d’ERC, Oriol Junqueras / EFE/ Enric Fontcuberta

El Tribunal Suprem ha ratificat la decisió de no amnistiar el delicte de malversació als líders independentistes condemnats pel procés, entre ells l'exvicepresident català Oriol Junqueras, perquè la llei va excloure el perdó en els casos en què existisca un benefici personal de caràcter patrimonial. En concret, la sala penal ha rebutjat els recursos de súplica de Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa contra la decisió de l'alt tribunal que va considerar que la malversació estava exclosa de la llei d'amnistia.

També ha desestimat els recursos de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, que demanaven perdonar el delicte als condemnats, així com el de Vox que considerava que el delicte de desobediència també estava exclòs de l'amnistia. Amb tot, Junqueras i els exconsellers encara tenen una possibilitat més en el Suprem a través de la interposició d'un incident de nul·litat amb què el cas es traslladaria al Tribunal Constitucional. A més, la magistrada Ana Ferrer ha emés un vot particular discrepant.

"Sol·licitar d'esta Sala que interpretem la llei d'amnistia sense una altra referència que la que proporciona la voluntat del legislador és demanar que abdiquem de la nostra funció com a jutges", perquè "no n'hi ha prou amb la voluntat política per a amnistiar un fet". Així, els magistrats deixen clar que "les lleis no poden interpretar-se com un mandat verbal dirigit pel poder polític als jutges", sinó que ha de ser sotmesa "a una interpretació judicial".

També et pot interessar

stats