El Tribunal Suprem investigarà Puigdemont per terrorisme pels vincles amb Tsunami Democràtic

Contradiu el criteri de la Fiscalia, que considera que només existeixen conjectures que no permeten atribuir cap delicte a l’expresident català

Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont en una imatge d'arxiu / Ronald Wittek (Efe)

El Tribunal Suprem ha acordat aquest dijous per unanimitat investigar l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont per considerar que exercia un "lideratge absolut" en l'organització Tsunami Democràtic i que els fets encaixen en un delicte de terrorisme, en contra del criteri de la Fiscalia. Així, els magistrats han obert una causa penal contra Puigdemont i el diputat del Parlament de Catalunya Rubén Wagensberg i avancen que seran "cridats al procediment, a fi de ser escoltats com a investigats". 

El Suprem no té cap dubte que els fets que s'imputen a Tsunami Democràtic s'encabeixen en el delicte de terrorisme. A més, arreplega almenys una desena de sentències de terrorisme de carrer que consoliden la seua doctrina sobre aquest delicte.

L'alt tribunal ha adoptat la decisió després d'analitzar l'exposició raonada elevada pel magistrat de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón en la qual exposava els indicis que, al seu entendre, acrediten la participació de Puigdemont en els fets investigats. No obstant això, declara la falta de competència de la sala per a investigar a les altres deu persones encausades que no són aforades.

El Suprem tira per terra els arguments que recull l'escrit de la tinenta fiscala María Ángeles Sánchez Conde, que creu que en aquest moment només existeixen "meres conjectures o sospites" que no permeten atribuir cap delicte a Puigdemont, i la retrau el seu "error" per fer una "subjectiva interpretació" dels indicis qüestionant-los un i a un, sense fer una visió de conjunt. En canvi, assumeix la tesi de la majoria dels fiscals de l'alt tribunal apuntant a la pluralitat d'indicis sobre Puigdemont que "acrediten el lideratge absolut i l’autoria intel·lectual" de Tsunami Democràtic.

El Suprem diu que "en una organització delictiva els homes de darrere, que ordenen delictes amb comandament autònom poden, en aquest cas, ser responsables com a autors mediats, encara que els executors immediats siguen, així mateix, castigats com a autors plenament responsables". Diu que "l'autor mediat d'aquest supòsit domina l'execució del fet, servint-se de tot un aparell de poder d'organització que funciona des de la cúpula, on es dissenya, planifica i es donen les ordes delictives, fins als executors materials d'aquestes ordes, no sense abans passar tals ordes per les persones intermediàries que organitzen i en controlen el compliment".

També et pot interessar

stats