Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El Tribunal Suprem paralitza l'exhumació de Franco

Mantindrà congelat el procés a l'espera que es resolguen el recursos de la família i de tres recurrents més.

VÍDEO | El Tribunal Suprem paralitza l\'exhumació de Franco

El Tribunal Suprem ha acordat per unanimitat suspendre cautelarment el procés iniciat pel govern espanyol per a exhumar les restes de Francisco Franco de la basílica del Valle de los Caídos. L'executiu espanyol tenia previst començar el treballs per a traslladar el cadàver del dictador al cementeri del Pardo el pròxim dilluns 10 de juny.

Els cinc magistrats de l'alt tribunal han decidit paralitzar el procés per a evitar un "perjuí irreversible" fins que una sentència resolga el fons del recurs contra l'exhumació que ha presentat la família del dictador i tres recurrents més. Accepten així la mesura cautelar que havien proposat els néts de Franco, la Fundació Francisco Franco, l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina que opera al recinte.

Franco, Cap d'Estat des de 1936

En l'escrit, la sala es refereix a Francisco Franco com a "Cap d'Estat des de l'1 d'octubre de 1936", és a dir, en plena guerra civil espanyola, quan encara era un militar que formava part del bàndol sublevat contra el govern de la Segona República.

Siga com siga, la decisió posposa el procediment i evita que una exhumació immediata sense l'aplicació de mesures cauterals puga donar per bons els arguments de la família en el futur, la qual cosa podria obrir la porta a la reversió del trasllat de les restes del dictador.

Per tant, pràcticament un any després que el govern espanyol anunciara un procés d'exhumació imminent, les restes de Franco continuaran, de moment, al Valle de los Caídos.

La Fundació Franco mostra satisfacció pel "revés judicial" a l'executiu

La Fundació Francisco Franco s'ha alegrat pel "revés judicial" que, al seu juí, ha patit el govern espanyol i que, segons han explicat en un comunicat, ha posat límit a les "contínues fanfarronades" i "fanfarroneries" de l'executiu de Pedro Sánchez.

L'entitat es mostra conveçuda que l'alt tribunal també donarà la raó a la família del dictador sobre el fons de la qüestió. "Contra l'arbitrarietat, s'ha tornat a imposar, pel bé dels espanyols, l'Estat de dret", s'assegura des de la Fundació, que acusa el govern espanyol d'haver modificat via decret la llei de memòria històrica per a donar cobertura legal a "la profanació d'una tomba".

L'executiu creu que la decisió només ajorna el procés

Per contra, fonts del govern espanyol citades per Efe consideren que la decisió era previsible i que l'executiu està convençut que el Suprem acabarà desestimant el recurs de la família i permetrà el trasllat de les restes.

Des de Moncloa es destaca que la suspensió cautelar és una mesura garantista per a evitar un perjuí als descendents del dictador i que només ajorna l'execució de l'exhumació un mesos, quan "es dicte sentència sobre el fons de l'asumpte".

La ministra Isabel Celaá va indicar divendres passat que l'executiu seguirà "absolutament el seu pla" d'exhumació, encara que el Suprem acordara paralitzar l'exhumació, com així ha passat.

També et pot interessar