La tributació del salari mínim centra el cara a cara entre Sánchez i Feijóo

El líder del PP retreu que "quedar-se amb la meitat de la pujada no és de justícia social" i el president replica que hi ha debat perquè s'ha incrementat un 61% en set anys, mentre que els populars "el congelaren"

Sánchez, este dimecres al Congrés
Sánchez este dimecres al Congrés / J.J. Guillen (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
12 de febrer 2025 - 09:54 Actualitzat: 12 de febrer 2025 - 10:56

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, han tornat a enfrontar-se este dimecres en la sessió de control al Congrés en el primer cara a cara de l'any, que arriba en plena polèmica entre els socis de govern de coalició per la fiscalitat sobre el salari mínim interprofessional (SMI). Durant el debat, el mandatari ha tractat de defensar l'increment que acaba d'aprovar el seu gabinet, sense entrar en la controvèrsia al voltant de la tributació a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Un fet, tot i això, que el líder de l'oposició li ha tirat en cara des del primer moment: "Quedar-se amb la meitat de la pujada del salari mínim ni és progressista ni és justícia social", li ha amollat des del faristol a Sánchez, per a qualificar tot seguit de "paripé" les tensions exhibides entre la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz (Sumar), i la ministra portaveu, Pilar Alegría, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres este dimarts.

La disputa entre el PSOE i Sumar a propòsit de la pujada de l'SMI, una de les mesures estrela de Díaz, ha marcat part del debat de la sessió de control. L'enfrontament ve després que el Ministeri d'Hisenda informara que, a partir d'ara, les persones que cobren el salari mínim hauran d'abonar l'IRPF, decisió que ha provocat un nou xoc entre els socis de la coalició. Feijóo ha tractat d'encendre el vesper i s'ha dirigit també a la ministra de Treball i líder de Sumar, que seguia la intervenció asseguda al costat de Sánchez: "Senyora Díaz, a Pablo Iglesias això no li ho haurien colat".

Amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, absent per malaltia, el president espanyol ha pres la paraula per a defensar l'actuació del seu executiu i reivindicar els bons resultats econòmics de l'últim any: "El govern funciona i, a pesar de vostés, Espanya avança", li ha etzibat a Feijóo. Així mateix, Sánchez ha recordat que si este debat està present ara mateix al si de la coalició de govern és perquè durant el seu mandat ha pujat l'SMI un 61%, i "amb vostés sempre a la contra", li ha dit". "Quan vostés van governar, congelaren el salari mínim perquè no tinguera retenció en l'IRPF, molt millor viure amb 735 euros al mes, com el van deixar el 2018, que amb els 1.184 del govern espanyol", ha ironitzat també.

Poc després, quan ha abandonat la cambra baixa, Sánchez ha negat que hi haja cap crisi entre el PSOE i Sumar a propòsit de l'SMI. "En absolut", ha respost quan li han preguntat els mitjans. El portaveu parlamentari dels socialistes, Patxi López, també ha parlat en els corredors del Congrés i ha reconegut que no és "agradable" veure un xoc entre ministres de l'executiu, però ha volgut deixar clar que el salari mínim ha de tributar, com tots els salaris. "Tampoc li hem de donar moltes voltes", ha resolt.

Per la seua banda, la portaveu de Sumar al Congrés, Verónica Barbero, s'ha mostrat confiada que el PSOE recapacitarà i no continuarà avant amb la decisió de fer tributar en l'IRPF el salari mínim. "Confie en el Partit Socialista, confie en el nostre soci de govern i crec que reconduiran la situació", ha sostingut la dirigent del grup plurinacional en una entrevista en RNE, recollida per Europa Press, en què ha demanat a Ferraz que "escolte a tota la societat civil i a la majoria dels grups" parlamentaris que s'han manifestat en contra de la mesura.

Molt gràfic per a descriure la situació ha sigut el diputat Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra Republicana, que és un dels principals socis parlamentaris del govern de coalició. En arribar a la sessió plenària, s'ha dirigit als periodistes i els ha demanat que li deixen ser "maleducat", per a dir tot seguit, abans d'entrar: "Jo li demane al PSOE que deixe de cagar-la".

Polítiques progressistes davant de l'onada "reaccionària"

En un altre punt del debat, a preguntes de Vox, Sánchez ha defensat la política exterior del seu govern i ha retret al líder, Santiago Abascal, el servilisme mostrat —ha dit— amb l'administració estatunidenca de Donald Trump. En este sentit, li ha advertit que, a l'abril, els Estats Units podrien deportar més de 300.000 veneçolans a causa de la decisió de Trump de no estendre l'estatus de protecció temporal, i li ha preguntat si "posarà el crit en el cel" i si criticarà la política de la Casa Blanca per esta decisió. Ell mateix s'ha respost, convençut que Abascal no ho farà perquè és "fort amb el feble, però un servil amb el poderós, com ha demostrat".

Sánchez replicava d'esta manera les acusacions d'Abascal d'haver destruït les relacions internacionals amb els socis naturals d'Espanya per a aliar-se amb "narcoterroristes" com el president colombià, Gustavo Petro; "tirans" com el veneçolà Nicolás Maduro o règims com els de Hamàs, Qatar, l'Iran o el Marroc. "Sense oblidar-nos, per descomptat, de [Vladímir] Putin, al qual compra el doble de gas que abans de la guerra", ha afegit en referència al president de Rússia. El president de Vox desitja que a Espanya no li afecten els aranzels de Trump, però ha advertit que, si arriben, serà per culpa de la “bel·ligerància” de Sánchez, que "s'ha posat fanfarró", en lloc de ser "mínimament diplomàtic", a diferència de la primera ministra italiana, Geòrgia Meloni. "És molt senzill: Meloni cau bé i vosté cau malament. No m'estranya", ha dit, abans de concloure dient: "Tindrem aranzels per la seua culpa i si no en tenim, serà a pesar de vosté".

En tercer lloc, el president espanyol ha intervingut per a contestar la pregunta parlamentària de Rufián, portaveu d'ERC, a qui li ha assegurat que la millor manera de fer front a l'onada "reaccionària" que s'estén per tot el món és aplicar polítiques progressistes com les que ha dit estar impulsant i que, segons ha recalcat, estan donant resultat. Sánchez, que ha assenyalat al PP i Vox com a responsables d'eixe moviment a Espanya per formar una "coalició negacionista" entre neoliberals i la ultradreta, ha insistit que les polítiques progressistes del seu govern estan permetent que Espanya cresca econòmicament i que genere ocupació. "Estem demostrant amb fets que defensar la igualat real i efectiva entre homes i dones és bo també per a l'economia", ha afirmat per a afegir a continuació que també ho són les polítiques de diversitat, la pujada del salari mínim o la reforma laboral.

El portaveu d'ERC ha lamentat que semble estar de moda "ser fatxa" i ha reclamat a l'executiu que, davant de l'onada reaccionària, tinga un pla i no actue "com una ambulància" quan hi ha emergències, com creu que a vegades li ocorre al govern que encapçala. A més, davant de persones "terriblement poderoses" entre les quals ha esmentat Donald Trump, Javier Milei, Giorgia Meloni o Santiago Abascal, ha demanat promoure des d'Europa una xarxa social alternativa de participació pública. I ha instat també a "dir a la cara als feixistes que no són valents, perquè no és de valents destrossar un furtapollets i plegar-se enfront del poderós o el cap d'una multinacional". Per això, Rufián els ha retret que tampoc són patriotes: "No és de patriotes voler governar odiant la meitat del teu país".

El govern assegura que no rectificarà la decisió sobre la tributació

El govern, en tot cas, ha mostrat després de la sessió que manté la seua decisió. L'executiu assegura que no rectificarà la decisió sobre la tributació del salari mínim i que això no impedirà que l'Executiu de coalició continue gaudint de bona salut.

Així ho han garantit fonts de la part socialista del govern després del xoc entre els socis de coalició sobre este assumpte i que va quedar evidenciat públicament en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres entre la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i la portaveu de l'Executiu, Pilar Alegría.

I en este context, el ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha defensat que la decisió d'apujar el salari mínim interprofessional (SMI) un 4,4% per al 2025, fins als 1.184 euros mensuals, "incorpora el potencial pagament d'impostos", perquè es va optar per elevar l'SMI en la banda alta recomanada pel comité d'experts perquè corresponguera al 60% del salari mitjà net. Cuerpo ha defensat que la ministra de Treball "és plenament conscient dels resultats de l'informe d'experts".

També et pot interessar

stats