El TSJCV eximeix els socis de Francis Puig de tornar al Consell més de 170.000 euros
Les resolucions de la Conselleria d'Educació per a demanar la devolució de les subvencions es van emetre fora de termini, segons els magistrats
La secció quarta de la sala contenciosa administrativa del TSJCV ha estimat aquest dijous els recursos presentats per les empreses de comunicació audiovisual Canal Maestrat SL i Kriol Produccions SL —administrades per Juan Enrique Adell Bover i vinculades a les empreses de Francis Puig, germà de l'expresident de la Generalitat, Ximo Puig—, que havien demanat paralitzar les resolucions de la Generalitat, que les obligaven a tornar subvencions per un import total superior als 170.000 euros.
El Tribunal ha adoptat aquesta decisió en comprovar que s'havia superat el termini màxim legal de dotze mesos que té l'administració per a resoldre i notificar la decisió des de la incoació de l'expedient administratiu de reintegrament.
El Consell va incoar els procediments de reintegrament dels diners el 7 de novembre del 2019, per la qual cosa el termini per a resoldre i notificar a l'empresa va finalitzar el 6 de novembre del 2020. Els terminis administratius van estar suspesos 79 dies (del 14 de març a l'1 de juny del 2020), però a conseqüència de la declaració d'estat d'alarma derivat de la pandèmia de covid, la data límit es va estendre fins al 24 de gener del 2021.
Les resolucions de la Conselleria d'Educació es van produir el 26 de gener i el 26 de febrer del 2021, en les quals s'acordava i es notificava a les empreses l'obligació de tornar les subvencions; per tant, es van emetre i comunicar als interessats una vegada sobrepassat el termini establit. Encara que el 28 de gener la Conselleria va ampliar un mes el termini per a resoldre i notificar, la decisió "no va poder tindre efecte, ja que la caducitat del procediment ja s'havia produït", segons han indicat els magistrats.
El mateix tribunal ha deliberat conjuntament amb aquests recursos sobre dos més relatius al mateix objecte de litigi que estan pendents de decisió. Les sentències, que s'han notificat aquest dijous a les parts, no són fermes i es poden recórrer en contra en cassació davant del Tribunal Suprem.
Una denúncia de la CVMC, darrere d'aquest procés
La investigació es va iniciar el 2019 després que la CVMC interrompera el concurs en advertir el possible acord entre diferents ofertes, que presentaven propostes molt semblants. La direcció d'À Punt va posar en coneixement de la situació la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC), que finalment va traslladar el cas a l'òrgan autonòmic de control. L'expedient de sanció es va tancar a les acaballes de novembre, una vegada constatats els incompliments en la llei de contractes del sector públic.
La Comissió de Defensa de la Competència va sancionar en aquell moment amb un total de 42.243 euros quatre productores, per pactar preus en un concurs d'À Punt. La multa va ser de 16.801,70 euros per a Comunicacions dels Ports, SA, de la qual és administrador Francis Puig, germà de l'expresident de la Generalitat, Ximo Puig; de 26.103,50 euros a Canal Maestrat, SL i Kriol Produccions; i de 3.337,80 euros a Visualiza SLU. Canal Maestrat i Kriol pertanyen a la família Adell Bover, que manté relacions empresarials amb Francis Puig.
El PPCV demana explicacions
Poc després de fer-se pública la resolució judicial, el síndic del PP a les Corts, Miguel Barrachina, ha reclamat explicacions a l'exconseller d'Educació, Vicent Marzà, en assabentar-se que han caducat els terminis administratius, fet que ha titllat de "vergonyós". Segons Barrachina, el Consell presidit per Ximo Puig "a més de donar subvencions sense control a les empreses del seu germà i els seus socis, també va intentar condonar-los el deute que tenen amb tots els valencians". El dirigent popular ha subratllat que Francis Puig i els seus socis "han reconegut en seu judicial que no justificaven adequadament les subvencions rebudes".