Les UCI valencianes, les més saturades d'Espanya amb quasi el 53% de llits ocupats per pacients Covid
Fernando Simón alerta d'una "sobrecàrrega important" en algunes autonomies que pot limitar la capacitat assistencial en crítics.
Les unitats de cures intensives (UCI) dels hospitals valencians han passat aquest dilluns una nova barrera en arribar a un 52,76% d'ocupació només per pacients malalts de Covid-19, segons l'actualització de dades del Ministeri de Sanitat. Fa ja una setmana que la Comunitat Valenciana encapçala el rànquing autonòmic pel que fa a saturació en unitats de crítics, amb percentatges d'ocupació de llits molt allunyats de la mitjana espanyola. La diferència en l'últim balanç, de fet, és de vint punts.
L'explosió de contagis que ha portat la tercera onada està disparant els indicadors de pressió assistencial a la Comunitat Valenciana, tant hospitalitzacions com en UCI. Aquest dilluns s'ha tornat a superar el rècord, per sisé dia consecutiu, de persones ingressades en planta (3.829) i també en crítics (505), tal com va notificar la Conselleria de Sanitat Universal. Són xifres que ja superen de llarg els pics de març i abril, registrats durant els pitjors moments de la primera onada. Tot i el ball de dades entre el departament encapçalat per Ana Barceló i el Ministeri (que aquest dilluns elevava fins a 602 el nombre de pacients Covid en UCI), la tendència és clara: la situació no deixa d'empitjorar als hospitals, i previsiblement ho seguirà fent en les pròximes setmanes.
Precisament d'això va alertar el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, aquest dilluns, quan va reconéixer que les UCI estan ara mateix en "una situació molt límit". Sense fer una referència directa al territori valencià, l'epidemiòleg va mostrar la seua preocupació pel fet que hi ha comunitats autònomes "amb una sobrecàrrega d'UCI molt important" a causa del coronavirus. "Òbviament quan es deu a una única malaltia suposa que ja és necessari restringir alguna activitat assistencial. I això és el que no volem que torne a passar, com ja va ocórrer al març i a l'abril", va advertir.
L'elevada incidència de coronavirus entre la població, tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana (que aquest dilluns fregava ja els 900 casos per cada 100.000 habitants), anticipen setmanes molt complicades, amb una pressió hospitalària que es mantindrà en risc màxim, almenys en el curt termini. Com va explicar Simón, les baixades en l'ocupació de les unitats de crítics sempre van per darrere de les de contagis i, per això, aquests espais continuaran registrant "xicotets increments" fins que no haja passat "almenys una o dues setmanes" des que comence el descens en la corba epidèmica.
Uns presagis molt poc optimistes per al sistema sanitari valencià. El president de la Generalitat, Ximo Puig, reconeixia públicament aquest diumenge, en un missatge institucional que va oferir a la ciutadania, que hi ha una situació "d'estrés hospitalari", amb set de cada deu llits ocupats. Per a alleugerir la pressió assistencial, el govern valencià ha habilitat 931 nous llits repartits entre els hospitals auxiliars de campanya (280), espais addicionals, i en la sanitat privada.