La UE debat la compra conjunta de gas i com limitar els preus de l'electricitat
Brussel·les ultima un document de les "millors opcions disponibles", amb avantatges i desavantatges, davant de la cimera dels Vint-i-set
La Comissió Europea presentarà aquest dimecres un menú amb diferents idees per a reformar el mercat energètic, entre les quals figurarà "limitar els preus de l'electricitat i del gas", encara que deixarà en mans dels caps d'estat i de govern europeus que decidisquen en la trobada de dijous i divendres si aquesta opció ha de concretar-se en una mesura específica.
Així ho ha confirmat aquest dimarts el vicepresident de l'executiu comunitari, Maros Sefcovic, després de la reunió de ministres d'Afers Europeus per a preparar la reunió de caps d'estat i de govern de finals de setmana a Brussel·les. "Buscarem com limitar els preus de l'electricitat i del gas i com mitigar el preu de l'electricitat per als consumidors", ha dit el polític eslovac durant una compareixença de premsa, acompanyat del ministre francés, Clément Beaune, el país del qual ostenta aquest semestre la presidència de torn del Consell de la UE.
Brussel·les ultima un nou document amb les "millors opcions disponibles" –cadascuna amb els seus "avantatges i desavantatges"–, amb l'objectiu d'"estructurar" la discussió que tindran a l'endemà els líders dels Vint-i-set i del qual la Comissió espera obtindre "orientacions polítiques" per a continuar treballant en mesures concretes. No obstant això, no serà fàcil per als caps d'estat i de govern arribar a una posició comuna, ja que encara existeixen profundes divisions entre els països sobre la resposta que el bloc ha de donar a l'escalada de preus energètics, el principal factor dels quals és la carestia del gas.
Espanya, juntament amb Portugal, Grècia, França i Itàlia, forma part del grup de països que reclamen una reforma de gran importància del sistema elèctric europeu, i la gira iniciada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb una desena de líders busca sumar suports a la seua posició.
El front del sud es topa, per contra, amb les reticències de socis del nord, com Alemanya i, sobretot, dels Països Baixos. Fonts diplomàtiques argüeixen que les mesures que defensa Espanya, especialment limitar el preu de l'electricitat en el mercat majorista, són "fantasies" que no ajudarien a solucionar els problemes actuals ni a reduir la dependència del bloc en els combustibles fòssils de Rússia.
De fet, en la roda de premsa el ministre francés ha admés que aquesta discussió sobre la limitació dels preus en períodes de "forts augments" com l'actual és "més difícil" per les discrepàncies existents entre els socis comunitaris.
A més del debat sobre l'actuació a curt termini per a alleujar els preus actuals de l'electricitat, Brussel·les inclourà en el paquet d'aquest dimecres la proposta legislativa que va avançar fa algunes setmanes per a garantir un nivell "adequat" de gas en els magatzems de la UE per al pròxim hivern.
"Com que són infraestructures crítiques, també introduirem provisions per a abordar els riscos de propietat d'infraestructures de gas", va apuntar el vicepresident de la Comissió Europea en relació amb la disposició que busca reduir la capacitat del gegant energètic rus Gazprom per a gestionar reserves d'aquest carburant en sòl europeu.
En relació amb el llançament de compres conjuntes de gas per a aconseguir millors contractes en els mercats internacionals, Sefcovic va confiar que els líders "s'adherisquen" a aquest enfocament a fi que la UE faça ús de "l'escala de l'economia europea" en aquestes negociacions.