Un any del cas de Begoña Gómez: crítiques al jutge, visites a la Moncloa i testimonis imputats

La instrucció de Peinado ha estat plena de girs inesperats i encara li queden, almenys, sis mesos al davant

Imatge d'arxiu de Begoña Gómez
Imatge d'arxiu de Begoña Gómez / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

La investigació a Begoña Gómez, dona del president del govern, compleix un any amb una nova visita del jutge Juan Carlos Peinado a la Moncloa per a interrogar el ministre Félix Bolaños, mentre es continuen acumulant recursos de la Fiscalia i les defenses contra una instrucció no exempta de crítiques i en la qual quatre testimonis han acabat imputats.

La causa, que va nàixer d'una denúncia de l'autodenominat sindicat Manos Limpias complirà este dimecres un any en marxa, en el qual ja són cinc els investigats i han sigut citats nombrosos testimonis: des del ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts fins al cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez; o el president de Telefónica, Marc Murtra.

Durant este temps, el jutge ha investigat l'activitat professional de Begoña Gómez en la Universitat Complutense de Madrid, on va codirigir una càtedra, així com el seu paper al capdavant de l'Africa Center —dependent de l'Institut d'Empresa—, o la seua relació amb l'empresari Juan Carlos Barrabés, adjudicatari de contractes públics.

Crítiques i avals a la instrucció

Actuacions en les quals el jutge ha vist indicis de delictes de corrupció en els negocis, tràfic d'influències, apropiació indeguda o intrusisme, al mateix temps que investiga per presumpta malversació el nomenament d'una assessora de la Moncloa per a assistir-la.

Tot això amb l'oposició frontal del fiscal i les defenses, que han criticat una instrucció “erràtica” i la "constant foscor" amb la qual creuen que Peinado dirigeix la causa, convençuts que no motiva les seues resolucions.

Però també amb l'aval parcial de l'Audiència Provincial de Madrid que, no obstant això, el va instar a delimitar la causa, i en part el del Tribunal Superior de Justícia, que ha rebutjat fins a tres querelles contra ell.

Sánchez i Bolaños, de testimonis a la Moncloa

Després de mesos d'investigació, Peinado va prendre una decisió inèdita: acudir a la Moncloa per a interrogar com a testimoni el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a "home de la investigada", a petició de les acusacions populars coordinades per Vox, i entre les quals figura l'organització ultracatòlica Hazte Oír.

Sánchez es va acollir a la dispensa legal de no declarar, i poc després el jutge va arribar a afirmar que podien traure's "conclusions" del seu silenci. Hores després de la compareixença, l'Advocacia de l'Estat, en representació de Presidència del govern, va presentar una querella contra el jutge per prevaricació per no haver permés a Sánchez declarar per escrit, a la qual se'n van sumar dos més interposades contra Peinado, inclosa una de Begoña Gómez.

El Tribunal Superior de Justícia les va rebutjar totes, per no veure rastre de prevaricació en Peinado, que mesos després va decidir citar el ministre Bolaños, també al seu despatx de la Moncloa.

Acudirà de nou al complex acompanyat de la comissió judicial en un cotxe proporcionat per la Moncloa per a interrogar el ministre sobre la contractació el 2018, quan ell era secretari general de Presidència del govern, de Cristina Álvarez, l'assessora que assisteix Begoña Gómez en qüestions d'agenda.

De testimonis a investigats

Durant este any, han sigut quatre els testimonis que han comparegut davant del jutge i han acabat investigats, un dels principals motius de crítica del fiscal i les defenses en una investigació judicial que, almenys, es prolongarà sis mesos més.

Es tracta de l'empresari Juan Carlos Barrabés; el rector de la Universitat Complutense, Joaquín Goyache; l'exconseller madrileny i actual directiu de l'Institut Empresa Juan José Güemes, i l’assessora esmentada.

Alguns tenen recorreguda la seua imputació, la qual cosa també va fer la Fiscalia, que va veure en eixa decisió del jutge un "mode de procedir injustificat i temerari" sense "precedents", i va qüestionar durament la falta de "motivació real" per a canviar eixa condició als quatre, en considerar que lesionava els seus drets.

De la càtedra a la Complutense a Air Europa

El jutge va centrar en un principi les seues perquisicions en si Begoña Gómez va intervindre a favor de les empreses de Barrabés. Prompte, la causa va ser objecte d'examen de l'Audiència Provincial, la qual el va obligar a delimitar-la i a rebutjar alguns aspectes, com el paper que les acusacions atorguen a la dona del cap de l'executiu en el rescat públic d’Air Europa.

Malgrat això, el jutge ha insistit a sol·licitar un informe policial sobre els fets relacionats amb Globalia —companyia a la qual pertany Air Europa— per a comprovar si n'hi ha alguns "realment nous i de signe incriminatori", amb l'oposició de Fiscalia.

En els últims mesos també ha posat el focus en l'activitat professional de Begoña Gómez a la Complutense, inclòs el patrocini empresarial d'un programari del màster que va codirigir. Ha interrogat representants de Google o Indra i recentment ha citat l'actual president de Telefónica i expresident d’Indra, Marc Murtra; i l'antic màxim responsable d'esta última, Fernando Abril Martorell.

Una altra línia d'investigació que ha cobrat rellevància en els últims mesos ha sigut el nomenament de Cristina Álvarez com a assessora per a assistir Begoña Gómez.

Durant este any, Begoña Gómez ha sigut citada tres vegades. Una es va suspendre; en la segona, es va acollir al seu dret a no declarar; i en la tercera, va negar qualsevol irregularitat i va defensar la seua innocència a preguntes del seu advocat.

Al davant, queden encara almenys sis mesos d'instrucció i la causa pot continuar fent girs inesperats.

També et pot interessar

stats