Un Congrés engalanat acull l’obertura de les Corts de la XV Legislatura

Podem acudirà a l’acte presidit pel rei, al qual no acudiran ERC, Junts, EH Bildu i BNG

Autoritats, amb els reis Felip VI i Letícia en el centre, presideixen l'acte oficial d'obertura de la legislatura en el Congrés
Autoritats, amb els reis Felip VI i Letícia en el centre, presideixen l'acte oficial d'obertura de la legislatura en el Congrés / Mariscal (Efe)

El Congrés, engalanat amb el seu dosser, acull aquest dimecres la celebració de la solemne obertura de les Corts d'aquesta legislatura. L'acte que donarà pas a les jornades de portes obertes dels parlaments per la celebració del 45é aniversari de la Constitució.

Felip VI presideix un acte, juntament amb la reina Letícia i la princesa Elionor, que reuneix diputats, senadors i al nou govern de coalició, presidit per Pedro Sánchez. Durant l’esdeveniment, que comença a les 11:00 del matí, el rei declararà oberta la legislatura davant dels diputats i senadors en el ple de la cambra baixa. L'acte finalitza amb una desfilada militar a la Carrera de San Jerónimo.

Els ministres del nou executiu ocuparan els seus seients en l'hemicicle, alguns d'ells per primera vegada, com el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres; el de Cultura, Ernest Urtasun; la ministra de Sanitat, Mónica García; el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu; la ministra d'Igualtat, Ana Redondo; la d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, o la d'Infància i Joventut, Sira Rego.  

ERC, Junts, EH Bildu i BNG no hi acudiran

Els cinc diputats de Podem han confirmat la seua assistència a l’acte, juntament amb el grup parlamentari de Sumar. En canvi, no hi acudiran els diputats i diputades d’ERC, Junts, EH Bildu i BNG per no reconéixer la legitimitat de la Corona i de la família reial, mentre que el PNB ha anunciat que assistirà a la sessió però no a la desfilada militar.

No obstant això, el grup parlamentari de Sumar, on està integrat Podem i altres formacions plurinacionals, han assenyalat que hi assistiran perquè es tracta d'un acte parlamentari i, encara que hi estiguen presents els reis i la princesa Leonor, no és una celebració "purament monàrquica".

Es tracta de la tercera sessió solemne d'obertura de les Corts durant els nou anys del regnat de Felip VI, després d'haver declarat oberta la XII Legislatura (2016-2019) i la XIV Legislatura (2019-2023).

També et pot interessar

stats