Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Un estudi d'Invat·tur considera la taxa turística contraproduent i remarca que perjudicarà Benidorm

Assegura que el visitant de la Comunitat Valenciana és sensible al preu i que aquest impost s'aplica principament en ciutats úniques i col·lapsades, no en qualsevol destí

Colomer, aquest dimecres / À Punt NTC

La professora Reyes González, una de les redactores de l'estudi presentat aquest dimecres sobre la taxa turística, ha deixat clar durant la presentació que aquest impost no serà irrellevant per al turisme que arriba a la Comunitat Valenciana, ni convenient per les característiques dels visitants que arriben al territori i el segment en què competeix. L'estudi ha estimat que si tots els municipis estigueren disposats a aplicar la taxa es podrien recaptar 52,19 milions d'euros. I remarca que la taxa afectarà sobretot Benidorm i, en segon lloc, a la ciutat de València.

"La taxa normalment s'associa a ciutats amb atractius únics i irrepetibles que exigeixen manteniments específics i freqüentment col·lapsades per un excés de visitants. Els visitants solen ser poc sensibles al preu per les dificultats de trobar un destí alternatiu en característiques semblants", ha defensat González. L'estudi, encomanat per Invat·tur, l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques, marca que a la Comunitat Valenciana la taxa afectaria doblement als ciutadans de la Comunitat Valenciana perquè s'aplicaria també als viatges dins de la Comunitat Valenciana.

L'estudi marca diferències entre la taxa que es planteja a la Comunitat Valenciana i altres iniciatives. González ha recordat que una part "molt important dels nostres turistes arriben a través de touroperadors per als quals el factor preu és molt important" sobretot tenint en compte que la nostra oferta principal és encara el sol i platja. També que es competeix en destins que ara estan en reactivació, com Turquia, Egipte i Tunísia. González creu que la taxa pot influir en les decisions dels touroperadors. L'estudi també recorda que els impostos que arriben del turisme són elevats i els ha xifrat en 3.850 milions d'euros i el sector genera 300.000 llocs de treball a la Comunitat Valenciana.

Els autors de l'estudi també han recordat que la demana turística sí que és sensible a la tarifa i ha posat com a exemple la crisi precedent quan es van abaixar els preus per estimular les visites. En aquest context ha considerat la política pública d'aplicació de la taxa de contradictòria amb les ajudes al sector.

Benidorm i València, les més afectades

Durant la presentació, els autors han parlat dels casos de Palma o Barcelona, que tenen molts més visitants i el preu és més elevat. A la Comunitat Valenciana les pernoctacions en els allotjaments reglats (als quals s'aplica la taxa) sols representen el 23% pel predomini del turisme residencial. Per això, la taxa afectarà sobretot Benidorm, on el turisme residencial té menys pes i els allotjaments reglats més, i després a la ciutat de València. A més, la crisi ha eliminat un 40% de l'oferta en zones rurals i la taxa aguditzaria aquest perjudici.

La professora ha presentat l'estudi encomanat per Invat·tur i que s'ha presentat aquest dimecres a Benidorm. La introducció ha estat a càrrec del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha presentat l'informe demanat sobre la taxa turística en un discurs en què ha emfatitzat com d'important de discrepar des del respecte i la tolerància. Colomer ha remarcat que la taxa està immersa en un debat. Colomer ha mostrat en nombroses ocasions durant els últims mesos la seua oposició a la taxa turística.

Unides Podem demana informació a les Corts sobre l'estudi

Unides Podem ha presentat una petició a les Corts per saber els detalls de l’estudi que hui ha presentat Colomer. Vol saber la justificació i la motivació de l’estudi el procés de licitació, l’adjudicació i l’import. El diputat Ferran Martínez ha insistit que Colomer l'ha adjudicat a dit, d'amagat del govern i es tracta d'un tratge a mida.

També et pot interessar