Un govern espanyol dividit aprova la nova convocatòria per a donar 250 euros al mes per al lloguer dels joves

Sumar es desmarca de la mesura, ja que diu que suposa una transferència de fons públics als propietaris si no ve acompanyada d'un límit de preu

La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, durant el Consell de Ministres
La ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez / Europa Press

El govern espanyol ha aprovat este dimarts, amb la discrepància dels ministres de Sumar, la nova convocatòria de 200 milions d’euros, la mateixa partida que ja existia, per a reeditar el Bo Lloguer Jove a fi que les comunitats autònomes els puguen executar. Així ho ha anunciat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, que també ha informat del nou reglament per a evitar els fraus en contractes d'allotjament turístic en el qual treballa el departament. 

Esta ajuda de 250 euros al mes està destinada per als joves d'entre 18 i 35 anys amb ingressos inferiors a tres vegades el percentatge de l'indicador de rendes múltiples (Iprem) que visquen en un pis llogat amb una renda màxima de 600 euros mensuals —ampliable a 900 en alguns supòsits— o en habitacions de 300 euros, ampliables a 450. A diferència del que ocorre amb les ajudes de fons europeus per a rehabilitació, si les comunitats autònomes no aconsegueixen donar totes les ajudes del Bo de Lloguer, no es reassignaran els fons perquè aquelles que han sigut més àgils se'n puguen beneficiades.

El bo ha generat discrepàncies en el si de l’executiu estatal, ja que Sumar ha fet públic que s’ha desmarcat de la mesura i ha demanat accions més contundents en l’àrea de vivenda. Asseguren que no és una acció nova, ja que “la primera convocatòria no va funcionar”, i suposa una transferència de fons públics als propietaris si no ve acompanyada d'un límit de preu. “Cal prohibir els especuladors i, cal torçar-li el braç a les comunitats autònomes del PP”, ha afirmat el portaveu de la formació al Congrés, Íñigo Errejón. 

En canvi, els socialistes han evitat la confrontació amb els seus socis de govern i han apuntat a les comunitats autònomes dels populars que encara no estan aplicant la llei de vivenda. En este sentit, Rodríguez ha indicat que “l’única tensió” que li preocupa és el preu del lloguer i donar resposta al “sofriment” de la gent en relació amb l'accés a l'habitatge. “La meua prioritat està a resoldre estos problemes i si he de confrontar amb algú, serà amb aquells que defensen postures diferents de les nostres”, ha reiterat la ministra, que ha informat que la setmana que ve compareixerà a la cambra baixa.

Dit això, ha recordat, a més, que Sumar i PSOE van subscriure un acord de govern “segellat i signat”, que contempla el bo jove del lloguer i també el desenvolupament de la mateixa llei d'habitatge, perquè siga el més eficaç possible. En esta ha emmarcat el decret que hui s'ha enviat a informació pública, i que regula el registre dels lloguers turístics i de temporada.

També et pot interessar

stats