Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR T14 (reemissió)

El jutjat que investiga la gestió de la dana pregunta a la Generalitat qui va decidir enviar l'alerta als mòbils

Un jutjat de Catarroja, amb el suport de cinc fiscals especialitzats, centralitzarà la causa sobre la gestió de la dana

El barranc de Poio a Picanya, dies després de la dana / Jorge Gil (Europa Press)
À Punt NTC @apuntnoticies
31 de gener 2025 - 13:59 Actualitzat: 31 de gener 2025 - 19:49

El jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Catarroja (Horta Sud) i un equip especial de fiscals constituït per a esta causa coordinaran les diligències de recerca relatives a la gestió de la dana que va assolar les comarques valencianes el 29 d'octubre i que va provocar 227 morts.

Entre elles, la magistrada titular d'este jutjat ha reclamat al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic informació sobre presses i l'estat dels llits i a la Conselleria d'Emergències i Interior, que comunique qui va prendre la decisió d'emetre l'SMS d'alerta a la població la vesprada del 29 d'octubre.

La Fiscalia Provincial de València ha informat que s'ha constituït un equip integrat per cinc fiscals especialitzats en medi ambient, anticorrupció i penal, amb l'objectiu de "proporcionar una resposta coordinada i treballar en col·laboració amb este jutjat".

Així les coses, les diligències de recerca iniciades fins ara en diferents jutjats de la zona, inclosa la ciutat de València, per les conseqüències de la barrancada se centralitzaran en el d'instrucció 3 de Catarroja.

Des del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) s'ha comunicat que, si bé no hi ha cap resolució judicial sobre este assumpte, la titular del jutjat de Catarroja ja ha ordenat algunes diligències dirigides a recaptar informació de les diferents administracions implicades i ha comunicat a la Fiscalia que està disposada a assumir les inhibicions que li arriben d'altres jutjats.

Les noves causes, per tant, s'acumularan a les diligències prèvies 692/24, obertes inicialment per les 75 morts comptabilitzades en les diferents localitats que conformen la partida judicial de Catarroja.

En el marc d'este procediment, la magistrada va acordar a principis de desembre i després de la sol·licitud plantejada per la representació legal de la família d'un dels morts, la pràctica d'algunes diligències de recerca, com remetre ofici al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic a fi que aporte documentació sobre els embassaments de Forata, Loriguilla i Buseo i l'estat dels seus llits. També ha reclamat informació al mateix departament l'organigrama directiu i tècnic de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

D'altra banda, ha oficiat al Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat perquè informe de totes les actuacions d'este òrgan entre els dies 29 i 30 d'octubre del 2024, i a la Conselleria d'Interior i Emergències per tal que comunique qui va prendre la decisió d'emetre l'SMS d'alerta a la població la vesprada del 29 d'octubre, la informació de què es disposava i des de quin moment, si esta procedia d'altres òrgans o administracions i si es van adoptar altres mesures preventives.

L'alt tribunal valencià matisa que és, per tant, amb la investigació ja iniciada quan es produeixen les consultes d'este dijous per part de responsables de la Fiscalia a la magistrada sobre la possible acumulació a este procediment ja en curs de les denúncies i querelles interposades en altres jutjats de la província pels mateixos fets. Hui en dia, apunten estes fonts, el jutjat no ha rebut inhibició encara de prèvies per part d'altres jutjats.

A més, dins de les diligències seguides pel jutjat de Catarroja també s'ha efectuat en les últimes setmanes l'oferiment d'accions a distints perjudicats.

l’Horta Sud Dana 2024

També et pot interessar